Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 29/12: Συνεχίζει το «μπαράζ» κακοκαιρίας στην χώρα - Ανατροπή για την Πρωτοχρονιά από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Από τις βροχές και τις καταιγίδες... στην άνοιξη

29 Δεκεμβρίου 2021 07:18
Καιρός σήμερα 29/12: Συνεχίζει το «μπαράζ» κακοκαιρίας στην χώρα - Ανατροπή για την Πρωτοχρονιά από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Το «μπαράζ» κακοκαιρίας συνεχίζεται στην χώρα μας, με το σκηνικό να παραμένει και σήμερα (29/12) ίδιο, αν και η ανατροπή θα έρθει σε μια... πιο ανοιξιάτικη Πρωτοχρονιά.

Συννεφιασμένος ουρανός και τοπικές βροχές συνθέτουν το σκηνικό του καιρού την Τετάρτη στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Στα ανατολικά αναμένονται σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα ανατολικά, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, θα πνέουν νότιοι 3-5 και στο ανατολικό Αιγαίο 5-7 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 12-14 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, εντάσεως μέχρι 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με παροδικές βροχές. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και στη Θράκη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες στη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα νοτίων διευθύνσεων 4-6 μποφόρ. Εξασθενούν από το μεσημέρι και τις βραδινές ώρες στρέφονται σε βορείων διευθύνσεων 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο θα επικρατήσει συννεφιά, παροδικά αυξημένη, με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, ενισχυόμενοι στο Ιόνιο από το απόγευμα σε 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο κατά τόπους στην Ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες, με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Εύβοια θα επικρατήσει συννεφιά, η οποία κατά περιόδους θα είναι αυξημένη, ενώ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, εντάσεως μέχρι 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κυρίως τις πρωινές ώρες στην Κρήτη ενδέχεται να είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτίων διευθύνσεων 3-5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Πού χρειάζεται προσοχή για τον Αρναούτογλου

Έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται σύμφωνα με την πρόβλεψη καιρού του Σάκη Αρναούτογλου, όμως την Πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη από τη Θράκη μέχρι τα Δωδεκάνησα θα έχουμε τον κύριο όγκο των φαινομένων, τη μερίδα του λέοντος από πλευρά βροχοπτώσεων οι οποίες όμως θέλουν προσοχή γιατί θα έχουν κατά διαστήματα έντονο χαρακτήρα. Σε αυτές τις περιοχές ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από το πρωί της Τετάρτης με μπόρες και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Το απόγευμα της Τετάρτης παρατηρείται εμμονή βροχοπτώσεων στην περιοχή της Θράκης αλλά και άστατο καιρό από τη Λέσβο μέχρι το Καστελόριζο και στο Καρπάθιο, με τα φαινόμενα να εντείνονται το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι άστατος ο καιρός, με διάσπαρτες βορχές, ενώ σε κεντρική και βόρεια χώρα θα σημειωθούν κάποιες χιονοπτώσεις πάνω από 1500 μέτρα υψόμετρο. Στην Αττική αναμένονται διάσπαρτες μπόρες.

Την Πέμπτη οι βροχές προς το βράδυ θα περιοριστούν γύρω από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ενώ καλυτερεύει ο καιρός από το απόγευμα στην υπόλοιπη χώρα. Στροφή των ανέμων σε βοριά που θα ρίξουν πρόσκαιρα τη θερμοκρασία.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια, εκτός από κάποια φαινόμενα στην Κρήτη. Η ημέρα θα κυλήσει με πολύ καλές συνθήκες, σχεδόν ανοιξιάτικες, με πολύ λίγα σύννεφα και ηλιοφάνεια, με αισθητή άνοδο της θεμοκρασίας, που θα φτάσει τους 18, 19 βαθμούς ακόμα και τους 20 βαθμούς τοπικά. Ηλιοφάνεια παντού θα έχουμε και την Κυριακή. Ωστόσο θα κυριαρχήσει βοριάς στην ανατολική Ελλάδα που θα ρίξει αισθητά τη θερμοκρασία.

Θα λάβουμε θερμή αέρια μάζα από την Ευρώπη την Πρωτοχρονιά, όμως ψυχρότερες αέριες μάζες θα ρίξουν σταδιακά τη θερμοκρασία από την Κυριακή κυρίως στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Αρναούτογλου, ο οποίος μάλιστα θεωρεί πως σύντομα θα παρουσιαστεί ρεκόρ θερμοκρασιών.

Άατατος ο καιρός για τον Καλλιάνο

Άστατος θα είναι κατά διαστήματα ο καιρός την Τετάρτη, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδος, όπου τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο έντονα, με σποραδικές καταιγίδες, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Έτσι από τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου μέχρι και το Καστελόριζο θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται καλύτερες συνθήκες αρχικά, ωστόσο μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν και εκεί βροχές και καταιγίδες.

Στην Αττική, αναμένονται τοπικές βροχές ανά διαστήματα, αλλά και διαστήματα με ήλιο. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου, νοτιάδες έως 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ στο Σαρωνικό.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βοριάδες θα πνέουν έως 4 μποφόρ στον Θερμαϊκό.

Μετατόπιση της κακοκαιρίας σύμφωνα με τον Μαρουσάκη

Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχές - καταιγίδες με τους νοτιάδες όμως να συγκρατούν τον υδράργυρο σε υψηλές για την εποχή τιμές ιδιαίτερα από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο νότια.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη η κακοκαιρία θα μετατοπιστεί μέσα στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ οι νοτιάδες θα δώσουν τη σκυτάλη στους βοριάδες οι οποίοι μέσα στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ προκαλώντας πιθανόν προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Παράλληλα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αρκετούς βαθμούς φέρνοντας και πάλι κρύο σε αρκετές περιοχές ακόμη και χιόνια στα βουνά της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα όμως, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος στην ανάρτησή του τα ευχάριστα νέα όμως μας τα φυλάει ο καιρός για την Πρωτοχρονιά μιας και αναμένουμε θεαματική βελτίωση των καιρικών συνθηκών με τον υδράργυρο το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς να φλερτάρει τοπικά ακόμη και με τους 20°C όπως φαίνεται και στον τελευταίο χάρτη της ανάρτησης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share