Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Ποιος είναι ο νόμος με τον οποίο θα διωχθεί ο Στάθης Παναγιωτόπουλος - Τα τρία σημεία στα οποία κρίνεται η μετατροπή του αδικήματος σε κακούργημα

Η ερμηνεία και η εξαίρεση

23 Δεκεμβρίου 2021 09:31
Ποιος είναι ο νόμος με τον οποίο θα διωχθεί ο Στάθης Παναγιωτόπουλος - Τα τρία σημεία στα οποία κρίνεται η μετατροπή του αδικήματος σε κακούργημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ένα μόνο «ενεργό» βίντεο μέχρι στιγμής εμπλέκει ποινικά στην αυτόφωρη διαδικασία τον τηλεπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο, που πέρασε το βράδυ του στα κρατητήρια της ασφάλειας μετά την οικειοθελή εμφάνισή του στην αστυνομία.

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας μετά την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παν. Παναγιωτόπουλου ο οποίος με παραγγελία του προς τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έθεσε τη βάση για να προχωρήσει η υπόθεση.

Ο 58χρονος τηλεπαρουσιαστής θα εμφανιστεί το μεσημέρι στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα τον παραπέμψει στο αυτόφωρο για πλημμέλημα ή θα του ασκήσει δίωξη για κακούργημα και θα τον παραπέμψει σε ανακριτή.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα απεικονίζουν «πλημμέλημα», δεδομένου ότι αυτό προβλέπει το άρθρο 38 του Νόμου 4624/2019 περί προσωπικών δεδομένων. Θα γίνει όμως αυτό;

Ερμηνεία

Ο συγκεκριμένο νόμος αναφέρει πως τα συγκεκριμένα αδικήματα διώκονται με ποινές (στη βαρύτερη μορφή) 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ, άρα ως πλημμέλημα. Αυτή τη μορφή της διάταξης επικαλούνται όσοι επιμένουν ότι θα παραπεμφθεί στο αυτόφωρο.

Υπάρχει όμως μια εξαίρεση, στο ίδιο άρθρο, και στην παράγραφο 4 που περιγράφει πότε η πράξη γίνεται κακούργημα και τιμωρείται με ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη, δηλαδή οδηγείται σε ανακριτή, απολογείται και αποφασίζεται η περαιτέρω τύχη του.

Και σε αυτή την περίπτωση με βάση τα νομολογιακά δεδομένα και παλαιότερη εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, δύσκολα θα τεθεί θέμα προσωρινής κράτησης, χωρίς αυτό να αποκλείεται ρητά από τον νόμο.

Η εξαίρεση

Η παράγραφος 4 του αναφέρει επιλέξει πως «…με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών τιμωρείται ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων, εάν είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημία σε άλλον ή να βλάψει άλλον και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ».

Άρα τρία είναι τα σημεία στα οποία κρίνεται η μετατροπή του αδικήματος σε κακούργημα:

  • Να υπάρχει περιουσιακό όφελος του δράστη
  • ή περιουσιακή ζημία του θύματος 120.000 ευρώ.
  • Το τρίτο σημείο αφορά την αναφορά «να βλάψει άλλον» και η ερμηνεία, αν αυτό αφορά χρηματική ή άλλη ζημία. Αν δηλαδή αφορά την βλάβη από τη δημόσια διαπόμπευση, κι εφόσον κριθεί ότι αυτό είναι το πνεύμα του νομοθέτη, τότε μπορεί να υπάρξει ακόμα και κακούργημα. Το ενδεχόμενο πάντως δεν θεωρείται νομικά πολύ πιθανόν, όπως αναφέρει το dikastiko.gr
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share