Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Με «υπογραφή» Μητσοτάκη: Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για να σταματήσει την «Όμικρον»

Παίρνει άμεσα τις αποφάσεις

22 Δεκεμβρίου 2021 21:08
Με «υπογραφή» Μητσοτάκη: Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για να σταματήσει την «Όμικρον»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός και η μετάλλαξη «Όμικρον» σκεπάζουν τον κόσμο σιγά σιγά, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για νέα μέτρα, ώστε να αναχαιτίσει το καινούργιο κύμα που ετοιμάζεται, ειδικά μετά τις γιορτές, όπου θα υπάρξει νέο πακέτο κοντά στο lockdown.

Το πρωί της Πέμπτης (23/12) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους αρμόδιους, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα.

Στη συνέχεια, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ενώ στις 11 το πρωί θα γίνει η καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Στη αυριανή σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Θάνος Πλεύρης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και όλη η επιτροπή των ειδικών.

Τα μέτρα που προτάθηκαν

Την άμεση αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους εισηγούνται τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε σήμερα για να συζητηθεί η επικείμενη επέλαση της μετάλλαξης Omicron.

Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συγχρωτισμός. Ειδικότερα, οι ειδικοί προτείνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Σε κλειστούς χώρους, όπως και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό, η πρόταση αφορά τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ΚΝ95 ή τη διπλή μάσκα.

Όσον αφορά στα ταξίδια, η εισήγηση της επιτροπής προβλέπει, πλην του αρνητικού PCR για την είσοδο στη χώρα, οι επισκέπτες να υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους σε rapid test. Το μέτρο έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή Omicron.

Κίνδυνος η «Όμικρον», «όπλο» ο εμβολιασμός

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ασπίδα και για την «Όμικρον», διεμήνυσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ.

Ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε πως θα χρειαστεί η λήψη μέτρων και σημείωσε πως η επέλαση της μετάλλαξης θα χτυπήσει πρώτα τους ανεμβολίαστους. Ο καθηγητής προειδοποίησε πως η καταιγίδα της Όμικρον απειλεί και την Ελλάδα.

Σημείωσε πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη παραμένει προς το παρόν άγνωστος «Χ» για τους επιστήμονες, σχολιάζοντας ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως κάποιος ασθενεί ευκολότερα μεν, ηπιότερα δε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share