Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τόσο θα κοστίσει η θέρμανση μετά την άνοδο σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Ποια επιλογή συμφέρει

Δώστε βάση!

22 Δεκεμβρίου 2021 15:56
Τόσο θα κοστίσει η θέρμανση μετά την άνοδο σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Ποια επιλογή συμφέρει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κίνδυνος υπερχρέωσης των νοικοκυριών λόγω θέρμανσης ενόψει. Την περίοδο που οι θερμοκρασίες έχουν ήδη υποχωρήσει και καθιστούν την ενεργοποίηση των πηγών θέρμανσης επιτακτική ανάγκη, η χώρα δοκιμάζει τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ 4+1 έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Πετρέλαιο, ξύλα, pellet

Το πετρέλαιο θέρμανσης -ευτυχώς για όσους το χρησιμοποιούν- έχει υποχωρήσει κατά περίπου 6% σε σχέση με την έναρξη της σεζόν ενώ χιλιάδες νοικοκυριά στην επαρχία αναζητούν πλέον "καταφύγιο" στα ξύλα και στα pellet.

O χειμώνας 2021-2022 θα μείνει στην… ιστορία. Θα είναι η σεζόν που το φυσικό αέριο για πρώτη φορά στα χρονικά θα φτάσει να κοστίζει περισσότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης (σ.σ ήδη συμβαίνει παρά την ειδική πολιτική εκπτώσεων της ΔΕΠΑ) και η περίοδος κατά την οποία τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν τα παραδοσιακά ηλεκτρικά καλοριφέρ για να ζεσταθούν, θα έρθουν αντιμέτωπα με χρεώσεις πολλών εκατοντάδων ευρώ παρά τις κρατικές ενισχύσεις.

Τόσο θα κοστίσει η θέρμανση μετά την άνοδο σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Ποια επιλογή συμφέρει

Το ζητούμενο είναι αυτή η χρονιά να κάνει τα νοικοκυριά να συνειδητοποιήσουν πόσο αναγκαία είναι η ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων τους κυρίως μέσω της μόνωσης. Όλα δείχνουν ότι τις τιμές ενέργειας που είχαμε μέχρι και πριν από λίγους μήνες, δύσκολα θα τις δούμε το επόμενο μακρύ χρονικό διάστημα κάτι που σημαίνει ότι το κύριο βάρος πρέπει να πέσει πλέον στην μείωση της κατανάλωσης (δια της ενεργειακής θωράκισης των κτισμάτων) ή και στη στροφή στις φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα δεδομένα σήμερα, είναι τα εξής: το μόνο καύσιμο η τιμή του οποίου έχει υποχωρήσει σε σχέση με την έναρξη της φετινής περιόδου (δηλαδή από τις 15 Οκτωβρίου και μετά) είναι το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του έχει συγκρατηθεί στα 1,15 ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο (ακόμη και κάτω από 1,1 ευρώ στην Αττική) όταν η σεζόν ξεκίνησε στο 1,17 ευρώ ανά λίτρο. Η διυλιστηριακή τιμή, έχει διαμορφωθεί κάτω από τα 0,8 ευρώ ανά λίτρο από περίπου 0,85 που ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Τα… παρήγορα, σταματούν εδώ. Ίσως να πρόσθετε κανείς και τις τιμές του ξύλου ή του pellet που ναι μεν έχει ανατιμηθεί αλλά όχι με τα εφιαλτικά ποσοστά του φυσικού αερίου ή του ρεύματος.

Εκτόξευση της τιμής ρεύματος χθες: Μέση τιμή του μήνα στα 250 ευρώ

Η χθεσινή εκτόξευση της τιμής χονδρικής του ρεύματος στα 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έφερε την μέση τιμή του μήνα στα 250 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο ποσό που έχετε συμφωνήσει να πληρώνετε στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, προστίθεται ένα "καπέλο" 25 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αφαιρείται βέβαια η επιδότηση των 16,5 λεπτών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σάββατο, αλλά προστίθενται οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, ο ΦΠΑ και ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ιδιαίτερη προσοχή στο εξής: η κρατική επιδότηση ισχύει για τις καταναλώσεις μέχρι και τις 300 κιλοβατώρες.

Από τις 300 κιλοβατώρες και πάνω, η επιβάρυνση λόγω της ενεργειακής κρίσης φτάνει στα 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Γι’ αυτό και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση -ειδικά με τα ηλεκτρικά σώματα ή τις σόμπες- μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική.

Ένα κακά μονωμένο σπίτι στην Βόρεια Ελλάδα των 80 τετρσγωνικών, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και πάνω από 15.000 κιλοβατώρες για να βγάλει όλο τον χειμώνα. Και αυτές μπορεί να κοστίζουν ακόμη και περισσότερα από 3800 ευρώ, γι’ αυτό προσοχή.

Τόσο θα κοστίσει η θέρμανση μετά την άνοδο σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Ποια επιλογή συμφέρει

Αν γίνει αναγωγή του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης από λίτρα σε κιλοβατώρες, τότε προκύπτει μια τιμή της τάξεως των 10-11 λεπτών ανά θερμική κιλοβατώρα τουλάχιστον για έναν καλά συντηρημένο καυστήρα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που το φυσικό αέριο έχει εκτοξευτεί στα 170-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα διεθνή χρηματιστήρια, και το τελικό κόστος για τον καταναλωτή είναι σαφώς υψηλότερο από τα 10-11 λεπτά του πετρελαίου θέρμανσης. Η πολιτική των εκπτώσεων της ΔΕΠΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά και του "παγώματος" ορισμένων τελών, βελτιώνει την κατάσταση και πάλι όμως οι λογαριασμοί θα είναι πολύ φουσκωμένοι. Ακόμη και μια καλά μονωμένη μονοκατοικία στην Αθήνα, θα χρειαστεί ακόμη και 1500 ευρώ για ολόκληρη τη σεζόν ενώ το ίδιο ακίνητο χωρίς μόνωση μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρεις φορές περισσότερα χρήματα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share