Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Βόμβα»! Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο lockdown στην Ελλάδα - Τι λένε οι ειδικοί (Video)

«Ποτέ μη λες ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

21 Δεκεμβρίου 2021 09:16
«Βόμβα»! Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο lockdown στην Ελλάδα - Τι λένε οι ειδικοί (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα η συζήτηση για lockdown, καθώς όσο και εάν το διαψεύδει η κυβέρνηση, οι ειδικοί αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο. Η κυβέρνηση να υπενθυμίσουμε ότι είχε υποστηρίξει ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα σε εμβολιασμένους, παρόλα αυτά σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα υποχρεωτικά rapid test για τους εμβολιασμένους ενόψει των Ρεβεγιόν.

Ο Άλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown: «Είναι μία ερώτηση που τίθεται εδώ και πολύ καιρό. Γίνεται μία προσπάθεια να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Έχουμε πει ‘ποτέ μη λες ποτέ’».

Να θυμίσουμε ότι και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είχε τονίσει χθες ότι «μπορεί να ξαναζήσουμε lockdown, είναι ρεαλιστικό σενάριο. Μελετάμε τη δυνατότητα να πάρουμε άλλα μέτρα πριν το lockdown».

Ο Α.Βατόπουλος ως προς την τρίτη δόση, δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία από 30 έως 50%.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είπε ότι θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές στην «φούσκα» μας, δηλαδή οικογενειακά, και να εμβολιαστούμε. Και οι δύο καθηγητές συμφώνησαν πως η χώρα μας διανύει το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν πολλές μολύνσεις και πολλοί συμπτωματικοί ασθενείς. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που μπορεί να φέρει η μετάλλαξη Όμικρον.

Ως προς την Όμικρον, οι καθηγητές δήλωσαν πως η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται ταχύτατα και δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα επικρατήσει στην Ελλάδα. Ήδη έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Μάλιστα, ο κ. Γουργουλιάνης πρόσθεσε πως τα στοιχεία δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί επαναμολύνσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share