Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ανησυχεί ο Τζανάκης: "Σχεδόν βέβαιο ότι θα μολυνθούν οι εμβολιασμένοι που θα συναντηθούν με την Όμικρον" (video)

Πρότεινε και ο ίδιος αυξημένους ελέγχους στους χώρους ψυχαγωγίας

20 Δεκεμβρίου 2021 11:07
Ανησυχεί ο Τζανάκης:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Οι εμβολιασμένοι που θα συναντηθούν με την Όμικρον, θα μολυνθούν» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολόγιας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διασποράς της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόζονται τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε πιο γενικό επίπεδο, προκρίνοντας ο ίδιος αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους στους χώρους ψυχαγωγίας.

μεταλλαξη-ομικρον

Αυτό το μέτρο εξετάζεται για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - Αποκάλυψη Πλεύρη στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον

Όπως είπε, «οι εμβολιασμένοι που θα συναντηθούν με την Όμικρον, θα μολυνθούν, είναι σχεδόν βέβαιο», προσθέτοντας πάντως ότι οι τρεις δόσεις προσφέρουν προστασία απέναντι στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, ακόμα και οι δύο δόσεις που έχουν γίνει πρόσφατα προστατεύουν, ιδίως τα άτομα νεαρής ηλικίας, τονίζοντας εντούτοις ότι και οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις μπορούν να μεταδώσουν.

Παράλληλα, συνέστησε στους πολίτες τη διενέργειες self test ή και rapid test πριν την όποια συνάθροιση στις ημέρες των γιορτών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος και «να πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα».

μεταλλαξη-ομικρον

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι τα μοντέλα δείχνουν μία αποκλιμάκωση που συνεχίζεται, προσθέτοντας ότι αυτήν την εβδομάδα είναι πιθανό να σημειωθεί και πτώση στον αριθμό των θανάτων στα επίπεδα των 50 - 60 ημερησίως.

Για τη συμπεριφορά των πολιτών τα Χριστούγεννα, επεσήμανε ότι οι ημέρες αυτές θα αποτελέσουν crash test, «προοίμιο» για το εάν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Σε σχέση με τον παράγοντα που θα πρέπει να σημάνει «καμπανάκι» ότι πρέπει να γίνει κάτι, ο κ. Τζανάκης, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει εάν οι νοσηλείες ξεπεράσουν τις 6.000 και ο αριθμός των διασωληνωμένων προσεγγίσει τους 800, παρατηρώντας ότι τα κρούσματα δεν παίζουν τόσο ρόλο, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share