Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πανελλήνιες 2022: Άλλαξαν οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής - Σε ποιες σχολές και πως υπολογίζονται

Αφορά συνολικά 51 σχολές σε όλη την Ελλάδα

18 Δεκεμβρίου 2021 18:12
Πανελλήνιες 2022: Άλλαξαν οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής - Σε ποιες σχολές και πως υπολογίζονται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με διαφορετικούς συντελεστές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 51 σχολών θα «πάνε» στις πανελλαδικές εξετάσεις που έρχονται, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ιδρύματα της ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, σχετικά με τις ΕΒΕ όλων των τμημάτων και κατευθύνσεων των ΑΕΙ, σε 27 τμήματα οι ΕΒΕ ανέβηκαν και σε 24 μειώθηκαν έστω και λίγο.

Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων

πανελλαδικεσ

Στα υπόλοιπα τμήματα δεν παρατηρούνται αλλαγές συγκριτικά με τις πανελλαδικές του 2021 καθώς η ΕΒΕ παρέμεινε ίδια και πάντα η μεγαλύτερη ιδιαίτερα για τα τμήματα αυξημένης ζήτησης (με εξαίρεση κάποιες πολυτεχνικές σχολές που πέρυσι κόντεψαν να …ξεμείνουν από φοιτητές).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τις σχολές που ανέβασαν την ΕΒΕ βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα σε τμήματα όπως Ιατρικής, Βιολογικών Εφαρμογών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μαθηματικών, Φυσικής, Οικονομικών Επιστημών, Παιδαγωγικά, Φιλολογίας, Χημείας, ψυχολογίας, Φιλοσοφίας. Την ΕΒΕ αύξησαν επίσης τμήματα όπως Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), Βιοτεχνολογίας (Γεωπονικό), Νοσηλευτικής (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Διοίκησης Επιχειρήσεων (Θεσσαλίας-Λάρισα) Διοικητικής Επιστήμης (Τρίπολη), Διαιτολογίας (Καλαμάτα) , πληροφορικής (Τρίπολη) Ψυχολογίας (Ρέθυμνο) Διαχείρισης Λιμένων (ΕΚΠΑ-Ψαχνά Ευβοίας) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Δυτικής Αττικής) Νοσηλευτικής (Τρίπολη) Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ) και Οικονομικών Επιστημών (Ρέθυμνο).

πανελλαδικεσ

Την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αποστέλλεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η αριθ.Φ.251/165669/A5/17-12-2021 Υπουργική Απόφαση στην οποία συγκεντρώνονται οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την συμμετοχή των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε., όπως αυτοί προτάθηκαν από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα Συναρμόδια Υπουργεία και θα ισχύσουν για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις (πανελλαδικές 2022).

πανελλαδικεσ

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου μπορούν να δουν τις ΕΒΕ και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Για την εξαγωγή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο.

Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.

Για παράδειγμα, έστω ότι η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων. Αν το τμήμα επιλέξει να ορίσει τον συντελεστή στο 0,90, τότε η βάση για το τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share