Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ένοχοι για κατασκοπεία στην Ρόδο: Στην φυλακή ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο πρώην μάγειρας πλοίου

Ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι

15 Δεκεμβρίου 2021 19:02
Ένοχοι για κατασκοπεία στην Ρόδο: Στην φυλακή ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο πρώην μάγειρας πλοίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι που είχαν συλληφθεί πριν ακριβώς έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2020, στο νησί.

Πρόκειται για τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και τον 53χρονο πρώην μάγειρα πλοίου, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρία αδικήματα: υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Όπως αναφέρει η "Ροδιακή", το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του, τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία, κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν.

κατασκοπεια-ροδοσ

Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνήγοροι υπεράσπισης, Στέλιος Αλεξανδρής, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Τσαγκαρίδης και Τίνα Χατζηκωνσταντίνου, ζήτησαν να αναγνωριστούν στους δυο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή της ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τον 53χρονο μάγειρα αιτιολογώντας την πρότασή της.

Τελικά το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δυο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε πέντε χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα.

κατασκοπεια-ροδοσ

Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Η εξιχνίαση της υπόθεσης είχε γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου. Οι δύο άνδρες είχαν μπει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού.

Οι αστυνομικοί ήθελαν – σύμφωνα με πληροφορίες- προτού αποκαλυφθούν να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, όπως και έγινε, ενώ σχεδόν ταυτόχρονες ήταν οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι φέρονται να τέλεσαν τα αδικήματα που τους καταλογίζονται το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 2020.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share