Revenge porn: Η τραγική περίπτωση της Λίνας Κοεμτζή - Έδωσε τέλος στη ζωή της στα 22
Πήδηξε από τον 9ο όροφο του ΑΠΘ
Revenge porn: Η απομάκρυνση του Στάθη Παναγιωτόπουλου από τους «Ράδιο Αρβύλα», έφερε στο προσκήνιο την υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή που έδωσε τραγικό τέλος στη ζωή της μετά από εκβιασμούς.
Ο θάνατος της Λίνας Κοεμτζή τον Νοέμβριο του 2016, χαρακτηρίστηκε αυτοκτονία ενώ η έρευνα της Αστυνομίας δεν συνεισέφερε πολλά. Οι γονείς της, δεν αποδέχτηκαν ποτέ την εκδοχή της αυτοχειρίας. Όχι γιατί θεωρούν ότι υπήρξε χέρι που την έσπρωξε. Τουλάχιστον όχι με φυσική παρουσία. Αντίθετα θεώρησαν ότι η κόρη τους είχε πέσει θύμα εκβιασμού και πως ο θάνατος της ήταν δολοφονίας με ηθικούς ή και φυσικούς αυτουργούς.
Κάποια χρόνια νωρίτερα, η Λίνα είχε ποζάρει ημίγυμνη για ένα φίλο της φωτογράφο στα Γιαννιτσά. Εκείνος της είχε υποσχεθεί ότι οι φωτογραφίες θα μείνουν μεταξύ τους όμως μετά από λίγο καιρό είχαν γίνει γνωστές σε όλη την περιοχή. Η Λίνα δέχτηκε εκβιασμούς, χλευασμό και δημόσια διαπόμπευση.
Η επιτυχία της να περάσει στο ΑΠΘ και στο Βιολογικό Τμήμα φαινόταν πως θα ήταν το τέλος αυτής της περιπέτειας. Δεν ήταν όμως. Το 2015 φέρεται να δέχτηκε απειλές και εκβιασμούς από άτομα του Πανεπιστημίου που ισχυρίζονταν πως είχαν τις φωτογραφίες και θα τις δημοσιοποιούσαν. Η 22χρονη δεν απευθύνθηκε τότε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρά μόνο στην οικογένεια και τους γονείς της.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Κοεμτζή, Αντώνης Ξυλουργίδης, είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν μετά τον θάνατο της 22χρονης δήλωσε πως η κοπέλα είχε σχεδόν εξοστρακιστεί από την πόλη της, μόλις εννέα μήνες πριν τον θάνατό της, όταν κάποιος διοχέτευσε στα Γιαννιτσά γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες της.
Ο θάνατός της προκάλεσε έρευνες που έφτασαν μέχρι τις κατηγορίες σε βάρος τριών ατόμων.
Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με τρεις κατηγορούμενους για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Στο Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών δύο εξ αυτών αθωώθηκαν, ενώ ο άνθρωπος που είχε βγάλει τις φωτογραφίες καταδικάστηκε σε 120 μέρες κοινωνικής εργασίας.
Ο αντιεισαγγελέας Εφετών αρχειοθέτησε τη δικογραφία καθώς δεν θεώρησε πως προέκυπτε εγκληματική ενέργεια. Στην απολογία του, ένας από τους τρεις κατηγορουμένους, υποστήριξε ότι ήταν ένας από τους εκατοντάδες που είδαν τις φωτογραφίες και άρα δεν υπάρχει λόγος να κατηγορείται. Όλοι γνώριζαν, κανείς δεν προστάτευσε την κοπέλα, κανείς δεν την υπερασπίστηκε, καμία επίπτωση δεν είχαν οι τρεις κατηγορούμενοι στη ζωή τους.
Πότε εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο;
Η εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) είναι η δημοσιοποίηση εικόνων ή βίντεο χωρίς τη συναίνεση της εικονιζόμενης γυναίκας, με σκοπό την εκδίκηση, ή ακόμη και η απειλή της πράξης αυτής. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι νεαρές γυναίκες, ενώ οι επιπτώσεις στις ζωές τους είναι συχνά τραγικές.
Αποτελεί μια μορφή κακοποίησης, έναν βιασμό που αποδομεί όλο το είναι του θύματος, με τραυματικές συνέπειες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αναφερόμενες περιπτώσεις εκδίκησης μέσω εικόνων και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 2015 και το 2016. Με τα κινητά τηλέφωνα να γίνονται όλο και πιο έξυπνα και οι κάμερες να περιλαμβάνονται ως βασικός εξοπλισμός στα περισσότερα μοντέλα, η δημοσιοποίηση εικόνων και βίντεο είναι πλέον δυνατή και επιτυγχάνεται άμεσα και με μεγάλη ευκολία.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση των ατόμων που μοιράζονται οικείες εικόνες με τους συντρόφους τους μέσω κοινωνικών μέσων και άλλων υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων (Viber, WhatsApp, Messenger, κλπ).