Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων: Τα μέτρα για το ρεβεγιόν - Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους και τι για ανεμβολίαστους

Όλο το παρασκήνιο

13 Δεκεμβρίου 2021 14:49
Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων: Τα μέτρα για το ρεβεγιόν - Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους και τι για ανεμβολίαστους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα θυμίζουν τα περσινά όπου είχαν τεθεί σε ισχύ αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Σύσταση για testing, περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, αλλά όχι σε lockdown, είναι το μήνυμα που στέλνουν κυβέρνηση και ειδικοί για τις γιορτές που πλησιάζουν. Παράλληλα, έως τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών στη χώρα μας, προκειμένου να μην τους επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ.

«Ενόψει εορτών επιβάλλεται σχολιαστική τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας και συχνός έλεγχος. Πάνω από όλα είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός με την 3η δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας την ανάγκη για υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.

Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων - Πώς θα κάνουν γιορτές οι εμβολιασμένοι και πώς οι ανεμβολίαστοι

Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν κανονικά να πηγαίνουν για ψώνια και να διασκεδάζουν επιδεικνύοντας απλά το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Το ίδιο ωστόσο δε θα συμβαίνει και για τους ανεμβολίαστους που από τις περισσότερες δραστηριότητες είναι εντελώς αποκλεισμένοι.

Κάτι που σημαίνει ρεβεγιόν… στο σπίτι για τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος τους στους κλειστούς χώρους της εστίασης, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους που αρκεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό και την ταυτότητα τους. Το ίδιο ισχύει για τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία.

Για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα όπως είναι ήδη γνωστό απαιτείται για τους ανεμβολίαστους rapid τεστ, ενώ ελεύθερη είσοδο έχουν οι εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για όσους ταξιδέψουν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες ή προς τους χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα. Επίσης εμβολιασμένοι και μη θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self τεστ, προκειμένου να γίνεται ένας αυτοέλεγχος πριν από την χριστουγεννιάτικη έξοδο.

Χριστούγεννα και αυστηρή σύσταση για testing

Την ίδια ώρα, η σύσταση των ειδικών είναι να καθιερωθεί το αυξημένο testing τις γιορτές. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη από Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, τη διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) προς όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας, εμβολιασμένους και μη.

Ενώ δωρεάν θα διατίθενται τα self test από τα φαρμακεία και αυτήν την εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς κορωνοϊού τα Χριστούγεννα 2021 και την Πρωτοχρονιά 2022.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα 13/12/2021 έως και την Παρασκευή 18/12/2021 και ώρα 17.00, οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας.

Η δωρεάν διάθεση self test θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες. Αν και το μέτρο με το self test δεν είναι υποχρεωτικό, καλούνται όλοι οι πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 18/12, ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο και η κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share