Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Οι παρενέργειες και οι επιλογές - Η ανάλυση του Ηλία Μόσιαλου (photo)

Όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας γονέας

13 Δεκεμβρίου 2021 13:51
Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Οι παρενέργειες και οι επιλογές - Η ανάλυση του Ηλία Μόσιαλου (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών δίνει με μακροσκελή ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Παράλληλα, μία αναλυτική ανάρτηση για τη μετάλλαξη Όμικρον, τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες, έκανε σε λογαριασμό του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος

Υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα λάβουν μειωμένη δόση 10 μικρογραμμαρίων και όχι 30 μικρογραμμάρια όπως γίνεται στους ανήλικους 12-17 ετών και επαναλαμβάνει το πώς φτάσαμε στην έγκριση για το πρώτο εμβόλιο για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, ενώ αναφέρεται εκτενώς στις παρενέργειες που εμφανίζουν τα παιδιά:

«Τα περισσότερα παιδιά που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή δεν είχαν άλλες παρενέργειες εκτός από κάποιο πόνο στο σημείο της ένεσης. Κάποια εμφάνισαν κόπωση, πονοκεφάλους και/ή μυϊκούς πόνους μετά τη δεύτερη δόση (αλλά όχι μετά την πρώτη δόση). Επίσης μόνο το 6 τοις εκατό των παιδιών είχαν πυρετό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο.»

Για τις «πολύ σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας», όπως τονίζει, η οποία είναι μια φλεγμονή της καρδιάς, σημειώνει ότι «οι ειδικοί καθησυχάζουν τους γονείς πως τα παιδιά δεν θα έχουν μακροχρόνια προβλήματα».

«Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας» υπογραμμίζει επίσης.

Όσο για τις επιλογές, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Η επιλογή ενός γονέα δεν είναι απλά να εμβολιάσει το παιδί του ή όχι. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο ή στο να ρισκάρει να νοσήσει το παιδί.»

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share