Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

"Βόμβα": Lockdown από αύριο για τους άνω των 60 - Τι ισχύει

Όλες οι πληροφορίες

12 Δεκεμβρίου 2021 16:33
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από αύριο Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού και έχει παρέλθει η επτάμηνη προθεσμία από τις πρώτες δόσεις. Με την ευκαιρία διάβασε εδώ για την έρευνα που δείχνει ότι πάνω από το 80% δηλώνει ότι θα κάνει την τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid.

Τι ισχύει για τους άνω των 60

Έτσι, λοιπόν, σε περίπτωση που κάποιος άνω τον 60 δεν έχει κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση, από αύριο, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους δεν θα έχουν ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων.

Επίσης όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

'Βόμβα': Lockdown από αύριο για τους άνω των 60

Τι ισχύει για τους ανοσοκατεσταλμένους

Εξαιρούνται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπου μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Επίσης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την μείωση του χρόνου πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, καθώς έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κοροναϊού όπως η Όμικρον, φαίνεται ότι επαναμολύνει ως έναν βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.

Υπενθυμίζεται ότι από 2 Δεκεμβρίου, το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR.

Τι ισχύει για τον γενικό πληθυσμό

Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

'Βόμβα': Lockdown από αύριο για τους άνω των 60

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης

Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες.

Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Αναφέρει, το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share