Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 11/12: «Σαρώνει» την Ελλάδα η κακοκαιρία με τρομερές ραγδαιότητες - Ισχυρό «καμπανάκι» από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Τεράστια προσοχή σε πολλές περιοχές για επικίνδυνα φαινόμενα - Πιθανότητα για πλημμύρες και άλλες καταστροφές

11 Δεκεμβρίου 2021 07:23
Καιρός σήμερα 11/12: «Σαρώνει» την Ελλάδα η κακοκαιρία με τρομερές ραγδαιότητες - Ισχυρό «καμπανάκι» από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Η κακοκαιρία θα «σαρώσει» για ακόμη μια φορά την χώρα μας, με τις ραγδαιότητες να αναμένεται να φέρουν αρκετούς κινδύνους με καταιγίδες, χιόνια και ισχυρούς ανέμους.

Για το Σάββατο (11/12), σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επικίνδυνα φαινόμενα, προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες και στην Εύβοια, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί, 6 με 8 και τοπικά στα πελάγη έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 6 με 8 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Ο υδράργυρος θα δείξει από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 6 με 8 μποφόρ και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας, οι οποίες πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα, τις απογευματινές και βραδινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 και βαθμιαία στο Θρακικό Πέλαγος τοπικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές, αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, οι οποίες στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Τα έντονα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 6 με 8 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Το θερμόμετρο θα δείξει από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 5-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές που γρήγορα από τα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, καθώς και κατά τόπους στην ανατολική Πελοπόννησο, θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ωστόσο από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 6 με 8 μποφόρ, τοπικά στα ανατολικά και νότια θαλάσσια - παράκτια τμήματα 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες. Θα πνέουν νότιοι, 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη τοπικά έως 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές, που βαθμιαία στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Επηρεάζεται και η Αττική σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Οι θυελλώδεις νοτιάδες και οι βροχές και κατά τόπους καταιγίδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το Σάββατο, σύμφωνα με τον προγνώστη Σάκη Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, το πρωί του Σαββάτου σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα οι βροχές θα είναι ισχυρές, θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στη Θεσσαλία και την Ήπειρο σε μεγάλα υψόμετρα. Άστατος, με τοπικές βροχές θα είναι ο καιρός και στην υπόλοιπη χώρα με εξαίρεση τον Έβρο, τα ανατολικά νησιά και την Κρήτη.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, η κακοκαιρία θα επεκταθεί και ανατολικότερα με περισσότερες βροχοπτώσεις. Χιόνια θα πέσουν το απόγευμα σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα. Το βράδυ τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα εντοπίζονται στα βόρεια ανατολικά. Στα δυτικά αν και θα υπάρξουν ανοίγματα του καιρού μέχρι το βράδυ θα εξακολουθήσει να βρέχει.

Πάρα πολύ ενισχυμένοι θα είναι οι νοτιάδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στα 8, 9 ίσως και 10 Μποφόρ και ο έμπειρος προγνώστης συνιστά να μην παρκάρουμε κάτω από δέντρα και να προσέχουμε τα αιωρούμενα αντικείμενα.

Στην Αττική θα πνέει σφοδρός νοτιάς, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 Μποφόρ, με βροχές που θα ενταθούν από το μεσημέρι του Σαββάτου και έπειτα.

Βελτιωμένος ο καιρός από την Κυριακή με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια τη Δευτέρα ενώ από την Τρίτη θα πέσει η θερμοκρασία.

Πού πρέπει να προσέχουμε σύμφωνα με τον Καλλιάνο

Πολύ ισχυρές βροχές, μπόρες και καταιγίδες αναμένονται για το Σάββατο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Ο καιρός θα είναι άστατος στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επικρατήσουν πολύ μεγάλα διαστήματα με τα φαινόμενα να γίνονται ιδιαίτερα έντονα.

Η αυριανή μέρα προβλέπεται αρκετά δύσκολη ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τμήματα της χώρας σε υψόμετρο 1.100 – 1.300 μέτρων.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και κατά περιόδους καταγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ νοτιάδες θα πνέουν έως 8 με 9 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Βροχερό το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, με τη θερμοκρασία να φτάνει από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Νοτιάδες θα πνέουν έως 7 με 8 μποφόρ στον Θερμαϊκό, με βαθμιαία εξασθένιση από το μεσημέρι προς το απόγευμα.

Κίνδυνο για πλημμύρες σημειώνει ο Μαρουσάκης

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε πως πρόκειται για αρκετά ισχυρή κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το Σάββατο.

«Ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται στη χώρα μας και αύριο με πολύ μεγάλο όγκο νερού ιδιαίτερα για τα δυτικά τμήματα. Πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι περιοχές του Ιονίου, των δυτικών ηπειρωτικών αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share