Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 47 αρχαία, που είχαν κλαπεί

Θετικά νέα!

9 Δεκεμβρίου 2021 15:02
Επιστρέφουν στην Ελλάδα 47 αρχαία, που είχαν κλαπεί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 47 αρχαία αντικείμενα, τα οποία βρίσκονταν στη συλλογή του Michael Steinhardt, ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στον κόσμο. Με την ευκαιρία δες εδώ τα σπουδαία ευρήματα ύστερα από αρχαιολογική έρευνα στα Φαλάσαρνα.

Πιο συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι μεταξύ των χιλιάδων αντικειμένων διαφόρων πολιτισμών που είχε στη συλλογή του, ο συλλέκτης, τα 180, μεταξύ των οποίων και τα 47 που επιστρέφουν στην χώρα μας, ήταν προϊόντα παράνομης διακίνησης και εξαγωγής από τις χώρες προέλευσής τους.

Έτσι, μετά από μία πολύχρονη υπόθεση, που διερευνήθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Manhattan στη Νέα Υόρκη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει πλέον την αίσια έκβαση της.

 Επιστρέφουν στην Ελλάδα 47 αρχαία, που είχαν κλαπεί
Μπρούντζινη προτομή γρύπα από τριποδικό λέβητα. Χρονολογείται στα 660-630 π.Χ. Ύψος 31,24 εκ. Προέλευση από τη Σάμο.

Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη

Μάλιστα, όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Ευχαριστώ τις αρμόδιες Αμερικανικές Αρχές, τα στελέχη τους, και ιδιαίτερα τον Εισαγγελέα κ. Matthew Bogdanos, καθώς και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία συνέδραμαν στο εγχείρημα της τεκμηρίωσης και της ανάκτησης των παρανόμως εξαχθέντων από την Ελλάδα αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνονταν στην Συλλογή Steinhardt. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, που μάχεται καθημερινά και ακατάπαυστα εναντίον της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας, έναν στόχο που αποτελεί σταθερά υψηλή πολιτική μας προτεραιότητα».

 Επιστρέφουν στην Ελλάδα 47 αρχαία, που είχαν κλαπεί
Μαρμάρινος κορμός κούρου. Χρονολογείται γύρω στο 560 π.Χ. Ύψος 78,8 εκ. Έργο πιθανότατα βοιωτικού εργαστηρίου

Τα αρχαία κινητά μνημεία που τεκμηριώθηκαν και στο άμεσο μέλλον θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο), τη Σάμο και τη Ρόδο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν μία μινωική λάρνακα, ένας κορμός κούρου, μία χάλκινη προτομή γρύπα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη.

Εδώ και τρία χρόνια, η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ συνέδραμε αδιάλειπτα τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην τεκμηρίωση της προέλευσης και της παράνομης διακίνησης των αντικειμένων από την Ελλάδα. Αναζήτησε πληροφορίες σε πλήθος αρχείων που διαθέτει, συνεργάστηκε στενά με συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων και συντόνισε με επιτυχία το δύσκολο αυτό έργο. Το αποτέλεσμα δικαιώνει απολύτως την προσπάθεια των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share