Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Πάνω από το 80% δηλώνει ότι θα κάνει την τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid

Το 74% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

8 Δεκεμβρίου 2021 08:17
Πάνω από το 80% δηλώνει ότι θα κάνει την τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αποφασισμένο να κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου δηλώνει το 88% των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Στον αντίποδα, ένα 8% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου, είτε γιατί δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητο είτε επειδή φοβάται για ενδεχόμενες παρενέργειες. Με την ευκαιρία διάβασε εδώ ποιο εμβόλιο να κάνεις ανά κατηγορία και ποιο παράγει περισσότερα αντισώματα.

Την ίδια στιγμή, δύο στους τρεις Έλληνες γονείς δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι της COVID-19. Εξ αυτών, μόνο το 33% δηλώνει ότι σκοπεύει να εμβολιάσει το παιδί του.

Η έρευνα

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της Πανελλήνιας Έρευνας Υγείας – Hellas Health VIII, του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (υπό την αιγίδα και χορηγία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), που διενεργήθηκε το διάστημα από 5 έως 22 Νοεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ενηλίκων της χώρας μας και την οποία παρουσίασε χθες ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιάννης Τούντας.

Πάνω από το 80% δηλώνει ότι θα κάνει την τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid

Αποτελέσματα έρευνας

Όπως κατέδειξε η έρευνα:

  • το 74% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί για την COVID-19
  • το 43% για τη γρίπη
  • το 25% για τον πνευμονιόκοκκο
  • το 14% για την ηπατίτιδα Β
  • το 11% για τον έρπητα ζωστήρα
  • το 10% έχει κάνει το τρίδυμο εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη
  • και το 6% το τετραδύναμο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας.

Από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για πνευμονιόκοκκο ή γρίπη:

  • το 56% δεν το θεωρεί απαραίτητο
  • το 24% είναι επιφυλακτικό με τα εμβόλια
  • το 20% δηλώνει αμέλεια.

Το 18% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού στην απόφασή του να κάνει τα άλλα εμβόλια ενηλίκων. Για το 28% αυτών η επιρροή ήταν αρνητική και δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Η δήλωση του Τούντα

Όπως σχολίασε ο κ. Τούντας, «πέρα από την COVID-19 και εφόσον καταφέρουμε να τιθασεύσουμε την πανδημία, θα πρέπει η πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το πώς θα προωθήσει και τους άλλους εμβολιασμούς των ενηλίκων». Αντίστοιχα, ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των γονιών για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι του κορωνοϊού. Το 36% των γονιών δήλωσε ότι έχουν εμβολιαστεί τα παιδιά του και μόλις ένας στους τρεις από τους υπολοίπους δηλώνει ότι θα το κάνει.

Υπηρεσίες υγείας

Η έρευνα εστίασε και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας: το 11% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έλαβε τις αναγκαίες θεραπευτικές ή/και διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειαζόταν, με τους κύριους λόγους να είναι το κόστος (49%), η απόσταση (24%) και η πανδημία (23%). Το 3% αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία για κάποιο χρόνιο νόσημα λόγω πανδημίας, το 8% να την παρατείνει και το 5% να την αναβάλει. Τέλος, η έρευνα καταγράφει αύξηση του αριθμού των καπνιστών (40% έναντι 36% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα του 2017) και του αριθμού των πολιτών που δεν καταναλώνουν λαχανικά ή φρούτα. Ειδικότερα, το 12% δεν καταναλώνει λαχανικά και αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν τρώει φρούτα (6% και 8% αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά το 2017).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share