Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εμβολιασμός τρίτης δόσης: Ποιο εμβόλιο κάνουμε ανά κατηγορία - Αυτό παράγει περισσότερα αντισώματα

7 Δεκεμβρίου 2021 09:48
Εμβολιασμός τρίτης δόσης: Ποιο εμβόλιο κάνουμε ανά κατηγορία - Αυτό παράγει περισσότερα αντισώματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε ανατροπές προς κάθε κατεύθυνση (μεταδοτικότητα, επαναλοιμώξεις, εμβολιασμούς), παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες βρίσκονται σε θέση αναμονής μέχρι να έχουν πλήρη στοιχεία στα χέρια τους. Δυνατό "χαρτί" για τον έλεγχο της πανδημίας εξελίσσεται η τρίτη δόση του εμβολίου.

Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr είναι πλέον ανοιχτή για όλους τους ενήλικους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει παρέλθει το τρίμηνο που απαιτείται για την τελική (μέχρι σήμερα) booster δόση.

Από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν την μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων (μεταξύ άλλων κατά της παραλλαγής Δέλτα), τα οποία παράγουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα αντισώματα, άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.

Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 3 μήνες.

Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.

Εμβολιασμός τρίτης δόσης: Ποιο εμβόλιο κάνουμε ανά κατηγορία - Αυτό παράγει περισσότερα αντισώματα

Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση. Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Τι ισχύει για αυτούς που έχουν κάνει τις δύο δόσεις με AstraZeneca

Όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca (κάτι που αφορά πολλούς ανθρώπους και στην Ελλάδα), ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Όσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.

Η πιο ισχυρή ενισχυτική πλήρης δόση ήταν με εμβόλιο Moderna: όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές, ενώ όταν έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές (σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η ενισχυτική δόση Moderna είναι μισή).

Όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με AstraZeneca ή Johnson & Johnson, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα mRNA εμβόλια.

Εμβολιασμός τρίτης δόσης: Ποιο εμβόλιο κάνουμε ανά κατηγορία - Αυτό παράγει περισσότερα αντισώματα

Η μελέτη, που έγινε πριν την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον, δεν βρήκε ζητήματα ασφάλειας από την τρίτη δόση, ενώ οι όποιες παρενέργειες ήταν συνήθως ήπιες (κόπωση, πόνος στο κεφάλι ή στο σημείο της ένεσης, συχνότερα στους νεότερους). Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνηγορούν υπέρ της σμίκρυνσης του διαστήματος ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη.

Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενισχυτική δόση με Pfizer θα μπορούσε να είναι ακόμη και μισή, αφού διαπιστώθηκε ότι η μισή τρίτη δόση Pfizer αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά σχεδόν 17 φορές σε όσους είχαν πλήρως εμβολιαστεί με AstraZeneca και κατά έξι τουλάχιστον φορές σε όσους είχαν πριν κάνει δύο δόσεις επίσης Pfizer.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share