Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 7/12: Η κακοκαιρία «σκεπάζει» την χώρα με κίνδυνο και για πλημμύρες - «Καμπανάκι» από Αρναούτογλου και Μαρουσάκη

Τεράστια προσοχή σε πολλές περιοχές για ακραία φαινόμενα

7 Δεκεμβρίου 2021 07:28
Καιρός σήμερα 7/12: Η κακοκαιρία «σκεπάζει» την χώρα με κίνδυνο και για πλημμύρες - «Καμπανάκι» από Αρναούτογλου και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Η κακοκαιρία για ακόμη μια φορά «σκεπάζει» την χώρα μας, με τον κίνδυνο να υπάρχει μέχρι και για πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές, εξαιτίας των καταιγίδων και την ισχυρών ανέμων, ενώ σε άλλες θα χιονίσει.

Για την Τρίτη (7/12) προβλέπονται, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αττική και στη νότια Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα δυτικά, έως 5 μποφόρ, ενώ γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση. Στα βόρεια ο υδράργυρος θα φτάσει τους 10 με 14 βαθμούς, στο νότιο Αιγαίο τους 16 με 18 και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα σημειωθούν τις βραδινές ώρες.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 5 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς,4 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά, όμως από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 3 με 5 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς 5 με 6 και τις βραδινές ώρες έως 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στα νότια. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 5 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πρόσκαιρα τοπικά σε ημιορεινές περιοχές. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς, 4 με 6 και τις βραδινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα, ενώ τις βραδινές ώρες κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι- νοτιοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς, 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 από το απόγευμα 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες, πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές στην ανατολική Πελοπόννησο. Τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά, κυρίως στην Κρήτη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς, 5 με 6 και στα νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, όμως από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν, κυρίως στα βόρεια. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς, 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Οι περιοχές που πρέπει να προσέχουν σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Την Τρίτη (7/12), ο νομός Κιλκίς ίσως και ο νομός Χαλκιδικής, ο νομός Σερρών, ο νομός Δράμας, ο νομός Καβάλας και ο νομός Ξάνθης θα δεχτούν αρκετά μεγάλα ύψη βροχής και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Τα βροχοσύννεφα αυτά θα κινηθούν ανατολικότερα και μάλιστα πιθανόν να δώσουν έντονα φαινόμενα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε περιοχές της νότιας Κρήτης.

Ειδικότερα, τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν οι περισσότερες μπόρες ή και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα κυρίως στα Επτάνησα ίσως και σε παράκτιες δυτικές ηπειρωτικές περιοχές. Πιο άστατος θα είναι ο καιρός από τα κεντροανατολικά τμήματα της Αττικής σε όλο το Αιγαίο και στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά, δυτικά και στα νότια τμήματα του νησιού. Παράλληλα, άστατος θα είναι ο καιρός και στη βορειοανατολική χώρα.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, στα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με περισσότερες μπόρες και καταιγίδες. Παράλληλα, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και κάποιες πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία και τη βορειοδυτική Στερεά πάνω περίπου από τα 1.200 – 1.400 μέτρα.

Στην Αττική, η μέρα θα ξεκινήσει με βροχές και καταιγίδες στις πιο κεντροανατολικές περιοχές του νομού. Τα ανοίγματα του καιρού θα μεγαλώσουν μέχρι και αργά το μεσημέρι με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά το μεσημέρι στα πιο δυτικά τμήματα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ενώ στα κεντρικά και ανατολικά θα διατηρηθούν κάποιες βροχές με την θερμοκρασία να φτάνει τους 9 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη (8/12) και την Πέμπτη (9/12) αναμένεται καλός καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ από το Σάββατο αναμένεται νέα επιδείνωση.

Ζητά προσοχή ο Μαρουσάκης

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, από την πλευρά του, αναφέρει τα εξής: «Οι ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώνονται ήδη στη δυτική Ελλάδα τις επόμενες ώρες θα μετατοπιστούν ανατολικά επηρεάζοντας κι άλλες περιοχές της χώρας μας όπως τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου πελάγους.

Στο επισυναπτόμενο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των βροχοπτώσεων ανά τρεις ώρες και μέχρι και αύριο το βράδυ. Στο κάτω μέρος του χάρτη υπάρχει χρωματική κλίμακα όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα αναμένουμε.

Μεγάλη προσοχή και στην Αττική όπου μέσα στη νύχτα θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share