Κορωνοϊός: Μαύρος απολογισμός και σήμερα - Πάνω από 6.000 κρούσματα
Στο κόκκινο η χώρα

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η μελέτη που δείχνει ότι το νέο στέλεχος Όμικρον συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα.
Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν σήμερα, με τα δύο νέα κρούσματα της Όμικρον στην Αθήνα. Συνολικά οι μολύνσεις στη χώρα μας με την μετάλλαξη από την Μποτσουάνα είναι τρία.
Σήμερα Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, το απόγευμα θα κυμανθούν από 5.900 έως 6.400, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα.
Να υπενθυμίσουμε πως, χθες Κυριακή 05 Δεκεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.526 νέα περιστατικά Covid-19 στην Ελλάδα. Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 715 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 79 νέοι θάνατοι.
Σοκάρει η δημιουργός του AstraZeneca: "Οι μελλοντικές πανδημίες θα είναι πιο φονικές!" (video)
Οι μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσαν να είναι πιο φονικές από την Covid-19, προειδοποίησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Σάρα Γκίλμπερτ, μία εκ των δημιουργών του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.
Επισημαίνει η πανδημία του κορωνοϊού δεν τελειώνει σύντομα λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ εκτιμά πως η επόμενη θα είναι πιο φονική.
Εμβολιασμός: Οι παρενέργειες της 3ης δόσης - Άσχημα νέα για όσους έκαναν AstraZeneca
Η καθηγήτρια τονίζει ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19 εξαιτίας ενός ιού που έχει μολύνει περισσότερους από 265 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο επόμενος πανδημικός ιός «μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός ή ακόμη πιο θανατηφόρος ή και τα δύο ταυτόχρονα».
«Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές μας και τη διαβίωση μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος», τόνισε, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι επιστημονικές πρόοδοι που έγιναν και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε εν μέσω πανδημίας, δεν πρέπει να χαθούν, γι' αυτό, όπως είπε, χρειάζεται επαρκής "χρηματοδότηση για μια πανδημική προετοιμασία».
Ανέφερε ότι «όπως επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις, στην κατασκοπεία και στη διπλωματία προκειμένου να αμυνθούμε από πολέμους, πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε ανθρώπους, έρευνα, παραγωγή και θεσμούς για να αμυνθούμε ενάντια στις πανδημίες».
Σχετικά με την Όμικρον, είπε ότι η νέα παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόηση, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή μιας λοίμωξης λόγω της Όμικρον.
Πρόσθεσε πάντως πως μια μειωμένη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης «δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και μειωμένη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Εωσότου μάθουμε περισσότερα, ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας πάρουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νέας παραλλαγής».