Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 6/12: «Μπαράζ» κακοκαιρίας σε όλη την χώρα με καταιγίδες, χιόνια και χαλάζι - Έκτακτη προειδοποίηση από Αρναούτογλου και Μαρουσάκη

Σε κλοιό έντονων φαινομένων για τις επόμενες μέρες

6 Δεκεμβρίου 2021 07:47
Καιρός σήμερα 6/12: «Μπαράζ» κακοκαιρίας σε όλη την χώρα με καταιγίδες, χιόνια και χαλάζι - Έκτακτη προειδοποίηση από Αρναούτογλου και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Σε κλοιό κακοκαιρίας μπαίνει από σήμερα (6/12) η χώρα, με ένα «μπαράζ» από καταιγίδες, χιόνια, χαλάζι και γενικά αρκετά έντονα φαινόμενα να μας ταλαιπωρεί στις επόμενες μέρες.

Για την Δευτέρα προβλέπονται, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, στην δυτική Ελλάδα. Τοπικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο και στην δυτική Στερεά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και από το απόγευμα με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, 4 με 6 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 16 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 18 και στη νότια νησιωτική χώρα τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως από το απόγευμα. Από τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, τη νύχτα πιθανώς τοπικά ισχυρές. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία έως 7-8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι-νοτιοανατολικοί, έως 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα. Από τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, τη νύχτα στα νότια πιθανώς τοπικά ισχυρές. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία στα νότια έως 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και από το απόγευμα και στη δυτική Πελοπόννησο. Τοπικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 5 με 7 μποφόρ, στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ, με εξασθένηση από αργά το απόγευμα και από τα βόρεια. Το θερμόμετρο θα δείξει από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα. Τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία στα νότια έως 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 5 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ, το βράδυ στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, , με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα ενταθούν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 6μποφόρ, βαθμιαία τοπικά 7-8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Τι αναφέρουν Αρναούτογλου και Μαρουσάκης

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, η θερμοκρασία θα ανέβει τη Δευτέρα εξαιτίας των ισχυρών νοτιάδων και στη συνέχεια την Τρίτη θα κάνει νέα «βουτιά» λόγω της κακοκαιρίας.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επίσης προειδοποιεί, λέγοντας πως με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα κυλήσει η νέα εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας και ήδη από σήμερα Δευτέρα ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας αρχίζει να μετατοπίζεται προς τη χώρα μας και θα επιδεινώσει τον καιρό πρώτα στα δυτικά τμήματα και μέχρι το τέλος της ημέρας και στην υπόλοιπη χώρα.

«Τα πιο έντονα φαινόμενα τα αναμένουμε δυστυχώς για άλλη μια φορά στα δυτικά τμήματα, δηλαδή στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά» εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνοντας ότι αργότερα θα έχουμε ισχυρές βροχές και στο ανατολικό Αιγαίο, τα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και τη νότια χώρα.

Αναφορικά με τους ανέμους θα έχουμε και πάλι ισχυρούς νοτιάδες που θα φτάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ, γεγονός που σημαίνει παράλληλα ότι η θερμοκρασία ακόμη δεν θα σημειώσει πτώση. Στην Αττική περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις μεσημεριανές ώρες, ενώ από αργά το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με τοπικές βροχές και το βράδυ σποραδικές καταιγίδες.

Αύριο Τρίτη (7/12) το σύστημα θα εκτονώνεται προς τα ανατολικά ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες. «Θα πέσει αρκετά η θερμοκρασία, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, προς τη βόρεια χώρα.

Την Τετάρτη (8/12) ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με αρκετό όμως κρύο, ενώ από την Πέμπτη (9/12) έρχεται από τα δυτικά ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό επιδεινώνοντας και πάλι τον καιρό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share