Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022

Σάλος με τον Κουφοντίνα: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης - Μέχρι πότε θα μείνει στις φυλακές

Ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους

3 Δεκεμβρίου 2021 16:50
Σάλος με τον Κουφοντίνα: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης - Μέχρι πότε θα μείνει στις φυλακές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής. Με την ευκαιρία διάβασε εδώ για την αίτηση αποφυλάκισης που είχε κάνει τον Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας, "έκλεισε" τον Κουφοντίνα, πίσω από τις πόρτες των φυλακών, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2027.

Το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα του απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, υιοθετώντας την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση.

Ο Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021),19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (με τα μεροκάματα της φυλακής).

 Σάλος με τον Κουφοντίνα: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης - Μέχρι πότε θα μείνει στις φυλακές

Οι νέοι νόμοι και η απόφαση του δικαστηρίου

Με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα πριν από τις αλλαγές του 2019 προβλεπόταν πως όλοι οι ισοβίτες θεμελίωναν δικαίωμα αποφυλάκισης ύστερα από παραμονή το πολύ 19 ετών στις φυλακές.

Με βάση ωστόσο την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας το οποίο υιοθέτησε την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση ο παλιός κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες , όπως π.χ ο Κουφοντίνας.

Με βάση ωστόσο το νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ’ όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 ΠΚ).

Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα πως αυτή η ρητή αναφορά περί δικαιώματος να αποφυλακιστούν με όρους οι πολυισοβίτες στα 25 χρόνια, καλύπτει το «κενό νόμου», όπως το περιγράφουν και επισημαίνουν και λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019 το θέμα της αποφυλάκισης των πολυισοβιτών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share