Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση! Σενάρια αλλαγών για την 3η δόση εμβολίου - Τι έρχεται και ποιους αφορά

Όλα τα νέα δεδομένα

3 Δεκεμβρίου 2021 08:26
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση! Σενάρια αλλαγών για την 3η δόση εμβολίου - Τι έρχεται και ποιους αφορά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Έτοιμη για όλα δηλώνει» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να σώσει τους πολίτες από τον κορωνοϊό. Τα «παράθυρα» επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ήδη έχουν ανοίξει, με τις αποφάσεις που έλαβε για την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών και αφετέρου σκέφτεται να κάνει και ένα βήμα επιπλέον αναφορικά με άλλες ηλικίες.

Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά. Ωστόσο, δεν είμαστε πολύ μακριά από τις αποφάσεις και από τις ανακοινώσεις τους. Εντωμεταξύ, κοινή απόφαση αναμένεται να διαμορφωθεί από τους «27» στα μέσα του μήνα, τη στιγμή που ακόμα και η Γερμανία σχεδιάζει να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, από τον Φεβρουάριο!

«Παράθυρο» επέκτασης υποχρεωτικότητας από Οικονόμου

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε», δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς αν εξετάζει η κυβέρνηση επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Ο Πλεύρης μιλά για «λεπτή ισορροπία»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μίλησε για μια «λεπτή ισορροπία», ενώ εκτίμησε ότι η εφαρμογή του μέτρου στους άνω των 60 ετών «είναι αρκετή να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν και να φτάσουμε σε ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμών».

Τα μέτρα που έρχονται

  • αναμένεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, όπως Σώματα Ασφαλείας, Δημοσίους υπαλλήλους
  • άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης η ηλικιακή ομάδα των 50 και άνω

Τρίτη δόση νωρίτερα από τους έξι μήνες - Σενάρια για «πράσινο φως» και ανακοινώσεις

Όπως διαφαίνεται η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 θα πραγματοποιείται στα εμβολιαστικά κέντρα με το πέρας του τετραμήνου από τη δεύτερη δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα ή το αργότερο αύριο, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση, ενώ θέμα χρόνου θεωρούνται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση προς εξέταση στην Επιτροπή.

Θα ισχύει για όλους τους ενήλικες ανεξαιρέτως ηλικίας

Όπως ακούγεται και μένει να υποθεί επίσημα η τρίτη δόση θα πρέπει να γίνεται από όλους τους ενήλικες πολίτες χωρίς περιορισμό ηλικίας. Αυτό σημαίνει πως το σενάριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού της τρίτης δόσης για άνω των 60 επανεξετάζεται. Να σημειωθεί ωστόσο πως μέχρι στιγμής για τους 60 plus τα πιστοποιητικά εμβολιασμού παύουν να τίθενται σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου και εφόσον έχει παρέλθει το 6μηνο.

Όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή αυτό δεν θα γίνεται στους τέσσερις μήνες από την επαναληπτική δόση, ενώ η σχετική συζήτηση και απόφαση θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 του μηνός, στις Βρυξέλλες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share