Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός και έγκυες: Μέχρι πότε πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως

"Επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα, χτυπά ειδικά εγκύους"

2 Δεκεμβρίου 2021 18:43
Κορωνοϊός και έγκυες: Μέχρι πότε πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Να μην καθυστερούν καθόλου τον εμβολιασμό τους συνιστά στις εγκύους η Σοφία Καλανταρίδου, διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αττικόν», η οποία απευθύνει έκκληση στις γυναίκες να εμβολιάζονται αμέσως μόλις μάθουν για την εγκυμοσύνη τους, εάν δεν είναι ήδη εμβολιασμένες.

Ακόμα αναφέρεται στην επικινδυνότητα της μετάλλαξης "Δέλτα", που όπως λέει χτυπά ειδικά τις εγκύους.

Θυμίζουμε πως θλίψη προκάλεσε σε όλο το πανελλήνιο ο θάνατος ανεμβολίαστης εγκύου από κορωνοϊό.

εμβολιασμοι-κορονοιοσ

Να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός πριν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κ. Καλανταρίδου, αναφέρει ότι «Το επιθυμητό είναι μια γυναίκα έγκυος να μπει στο τρίτο τρίμηνο έχοντας ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τα έχει τα κατάλληλα αντισώματα. Στο τρίτο τρίμηνο και στη λοχεία, μια μη εμβολιασμένη έχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να νοσήσει βαριά και δυστυχώς να καταλήξει», προειδοποίησε.

Επικαλέστηκε τα στοιχεία μελέτης στην οποία συμμετείχε και τον «Αττικόν», μαζί με άλλα 7 νοσοκομεία από 4 χώρες, που δείχνουν ότι τρεις αρνητικοί προγνωστικοί παράγοντες είναι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. «Επομένως τώρα έχουμε πάρα πολλά δεδομένα για να αποδείξουμε στις μητέρες ότι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στον κοροναϊό, και είναι ακόμη πιο ευπαθείς ειδικά στο στέλεχος Δέλτα που κυριαρχεί στην Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν από το εμβόλιο. Μόνο καλό θα δουν», υπογράμμισε.

εμβολιασμοι-κορονοιοσ

Το τρίτο τρίμηνο οι έγκυες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς

Όπως είπε, «ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, για κάποιο λόγο που δεν τον γνωρίζουμε, οι έγκυες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Όλες οι γυναίκες που κατέληξαν, στην Ελλάδα και διεθνώς, ήταν είτε στο τρίτο τρίμηνο, είτε λεχώνες, δηλαδή μέχρι και 10 ημέρες μετά τον τοκετό. Φαίνεται ότι αυτή η καταιγίδα της φλεγμονής που προκαλεί ο κοροναϊός, τις κάνει ιδιαίτερα ευπαθείς», ανέφερε.

Πισωγυρίσματα στην επιστημονική κοινότητα που κόστισαν στον εμβολιασμό – Τώρα γνωρίζουμε

Η κυρία Καλανταρίδου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια πισωγυρίσματα από την επιστημονική κοινότητα, για τεχνικούς λόγους, καθώς οι πρώτες μελέτες για τον εμβολιασμό δεν είχαν συμπεριλάβει τις εγκύους, ενώ στη συνέχεια οι επιστήμονες δεν ήξεραν εάν αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

εμβολιασμοι-κορονοιοσ

«Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα ήταν λίγο επιφυλακτική και έλεγε ίσως μετά το δεύτερο τρίμηνο, ακόμη και το Βρετανικό κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας το είχε πει. Όμως τώρα πια που έχουν δημοσιευθεί οι μελέτες που δείχνουν ότι δεν αυξάνουν οι αποβολές σε γυναίκες που εμβολιάζονται στο πρώτο τρίμηνο. Τώρα πια που έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες γυναίκες και ξέρουμε ότι μια γυναίκα που είναι έγκυος εάν νοσήσει από κοροναϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο έχει 7 φορές περισσότερες πιθανότητες από γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας να νοσήσει βαριά και να διασωληνωθεί», διευκρίνισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share