Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς έφτασε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα - Όλα όσα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον ΕΟΔΥ (video)

Όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

2 Δεκεμβρίου 2021 11:44
Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς έφτασε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα - Όλα όσα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον ΕΟΔΥ (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσματα κορωνοϊού που προέρχεται από τη μετάλλαξη Όμικρον με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Πρόκειται για Έλληνα, μόνιμο κάτοικο του Γιοχάνεσμπουργκ, που ήρθε στα Χανιά για να δει τους γονείς του για τις γιορτές.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα νέα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε: «Σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε όπως ακούσατε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού από τη μετάλλαξη Όμικρον. O συμπολίτης μας αυτός είχε άφιξη στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου το πρωί. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο το οποίο rapid test ήταν αρνητικό. Την επόμενη ημέρα είχε ήπια συμπτώματα και παραμένει με ήπια συμπτώματα αυτή τη στιγμή.

κορονοιοσ-μποτσουανα

Έκανε rapid test κάθε μέρα που ήταν αρνητικό. Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και προχωρήσαμε σε PCR. Το PCR ήταν ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον χωρίς επιβεβαίωση και προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης Όμικρον την οποία σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε. Ο συμπολίτης μένει σε καραντίνα μαζί με όλες τις επαφές.

Έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών. Έχει γίνει τεστ σε όλες τις επαφές. Οι επαφές μένουν αρνητικοί αυτή τη στιγμή και είναι υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας».

κορονοιοσ-μποτσουανα

Τα κρίσιμα ερωτήματα

«Όπως σας ανέφερε ο υπουργός (Υγείας) ήταν θέμα χρόνου μέχρι να εντοπίσουμε στη χώρα μας τη μετάλλαξη Όμικρον. Είδαμε πως απλώθηκε πολύ γρήγορα σε διάφορα κράτη της Ευρώπης. Τι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για τη μετάλλαξη Όμικρον; Τα κύρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

Πρώτον, εάν υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε όσο αφορά τη μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Υπάρχουν δεδομένα από τη Ν. Αφρική πως πιθανόν να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά είναι σε ένα πλαίσιο που δεν απέχει πάρα πολύ από το στέλεχος Δέλτα. Έτσι, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα όσον αφορά τη μεταδοτικότητα.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη νοσηρότητα. Και εκεί ακόμα υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας. Οι αναφορές που βγαίνουν από γιατρούς στη Ν. Αφρική περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

κορονοιοσ-μποτσουανα

Η τελευταία και σημαντικότερη ερώτηση είναι εάν καλύπτουν τα φάρμακα και τα εμβόλια αυτή τη μετάλλαξη. Και εκεί αναμένονται περισσότερες πληροφορίες. Αλλά γνωρίζοντας προηγούμενα εμβόλια και προηγούμενους ιούς εκτός του κορωνοϊού γνωρίζουμε πως το εμβόλιο πιθανώς να παρέχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη», συμπλήρωσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share