Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σούσουρο με τον Σκλαβενίτη: Νέα απόφαση «βόμβα» για όλους τους εργαζόμενους

Πανικός στην εταιρεία

2 Δεκεμβρίου 2021 08:15
Σούσουρο με τον Σκλαβενίτη: Νέα απόφαση «βόμβα» για όλους τους εργαζόμενους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σούσουρο έχει επικρατήσει με τον Σκλαβενίτη, με την εταιρεία να ετοιμάζεται για τις πιο μεγάλες της κινήσεις από τότε, που κατάφερε να διασώσει μια σχεδόν... τελειωμένη κατάσταση, προχωρώντας και σε ένα επιπλέον σημαντικό οικονομικό μέτρο για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι η αλυσίδα υπεραγορών πραγματοποίησε μια μεγάλη επένδυση με την εξαγορά-διάσωση των καταστημάτων «Μαρινόπουλος», σε μία κίνηση που ναι μεν της επέτρεψε να έχει σημαντική παρουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα, την έφερε όμως αντιμέτωπη και με αρκετά προβλήματα που ζητούσαν λύση.

Παρά τον εντυπωσιακό τζίρο, η εταιρεία κατέγραφε ζημιές, ως αποτέλεσμα του τεράστιου κόστους αλλά και του μεγάλου δανεισμού. Αυτό άλλαξε το 2020, όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά κέρδη μετά την εξαγορά-διάσωση της «Μαρινόπουλος» ως αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρ΄ όλα αυτά, μια προσεκτική ματιά στους οικονομικούς ισολογισμούς μαρτυρούσε ότι ναι μεν ο κύκλος εργασιών ξεπερνούσε τα 3 δισ. ευρώ και «άγγιζε» τα 4, τα κέρδη όμως ήταν περιορισμένα. Είναι φανερό λοιπόν ότι η εταιρεία έπρεπε να βρει τρόπους να αυξήσει την κερδοφορία της, με τις προοπτικές πάντως να είναι καλύτερες από ποτέ.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ανακαινίσεις

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια« της «Σκλαβενίτης» τα προηγούμενα χρόνια ήταν η φτωχή, έως ανύπαρκτη, παρουσία στο διαδίκτυο και η απουσία ηλεκτρονικού καταστήματος.

Αυτό έχει αλλάξει εντυπωσιακά, ειδικά μετά την πανδημία. Εντός του 2021 το eMarket εκτός από την Αττική εξυπηρετεί πλέον και την Λάρισα, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι το eMarket περιλαμβάνει 12.000 κωδικούς προϊόντων με δυνατότητα επιλογής του χρόνου παράδοσης από Δευτέρα έως Σάββατο (8 π.μ.-9 μ.μ.), ενώ για παραγγελίες άνω των 30 ευρώ δεν υπάρχει επιπλέον κόστος για την παράδοση. Στην Αττική υπενθυμίζεται ότι για παραγγελίες που γίνονται μέσω του eMarket οι παραδόσεις γίνονται από τις 7 π.μ. μέχρι και τις 11 μ.μ.

Ακόμα, σε ισχύ παραμένει η συνεργασία της αλυσίδας με την εταιρεία efood σχετικά με την παραγγελιοληψία και όχι τη διανομή των προϊόντων. Εδώ βέβαια οι κωδικοί των διαθέσιμων προϊόντων μειώνονται σε 5.500, υπάρχει ελάχιστο όριο 30 ευρώ ενώ η παραγγελία μέσω efood παρέχεται στις ακόλουθες περιοχές: Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες και Τρίκαλα.

Επίσης, περισσότερα από 40 καταστήματα Σκλαβενίτης θα ανακαινιστούν εντός του 2022 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία.

Πρόσφατα η αλυσίδα Σκλαβενίτης προχώρησε στην ανακαίνιση και επέκταση του υπερμάρκετ που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αθηνών 93-97. Το συγκεκριμένο κατάστημα, επιφάνειας άνω των 8.000 τ.μ, αποτελεί το μεγαλύτερο υπερμάρκετ της εταιρείας στην Αθήνα. Σε αυτό οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν μία ευρεία γκάμα ειδών και νέα τμήματα βιβλιοπωλείου, ένδυσης – υπόδησης, ειδών bazaar και ομορφιάς. Επιπλέον, όπως και στα περισσότερα υπερμάρκετ Σκλαβενίτης, το νέο κατάστημα διαθέτει παιδότοπο και εστιατόριο, καθώς και μεγάλο χώρο στάθμευσης 750 θέσεων.

Σημειώνεται ότι μέσα στο τρέχον έτος, η εταιρεία δρομολόγησε μία σειρά στρατηγικών κινήσεων, μεταξύ των οποίων την ανακαίνιση 25 ακόμη καταστημάτων, την ίδρυση 7 νέων και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καταστήματος και σε άλλες πόλεις εκτός της Αττικής (Λάρισα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη).

Από το 2017 έως το 2020, η εταιρεία έχει προβεί στην δημιουργία 6.000 νέων θέσεων εργασίας αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων στους 27.000 ενώ ταυτόχρονα οι επενδύσεις στο ίδιο διάστημα ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ και επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ανακαίνιση άνω των 300 καταστημάτων, στη δημιουργία 5 νέων καταστημάτων, στην ανάπτυξη νέων τμημάτων στα υπερμάρκετ, αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, μέσω της εισόδου της στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το δίκτυο του Ομίλου Σκλαβενίτης απαρτίζεται από τις εταιρείες Ε.Υ.Σ. (430 καταστήματα), Σκλαβενίτης Κύπρου (18 καταστήματα), Χαλκιαδάκης (39 καταστήματα) και The Mart (13 καταστήματα).

Σκλαβενίτης απόφαση για εργαζόμενους

Το πρόβλημα και οι εργαζόμενοι

Μέσα από τις ανακαινίσεις, αλλά και με άλλες κινήσεις, επιχειρείται, εκτός των άλλων, και η ενδυνάμωση του τμήματος διαρκών αγαθών που υπήρχε τόσο στα δικά της καταστήματα, όσο και σε αυτά που πέρασαν στον όμιλο μέσω της εξαγοράς της Μαρινόπουλος.

Συνήθως οι χώροι αυτοί βρίσκονται στους πάνω ορόφους των καταστημάτων όπου φιλοξενούν κωδικούς καλλυντικών επιλεκτικής διανομής, ένδυσης – υπόδησης, επίπλων, ειδών σπιτιού, ηλεκτρικών, ειδών αυτοκινήτου κ.α.

Στα πλάνα της «Σκλαβενίτης» περιλαμβάνονται στρατηγικές συνεργασίες εταιρείες που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και φτάνουν μέχρι την ανάληψη master franchise αλυσίδων του εξωτερικού από την πλευρά του ομίλου. Στόχος είναι να δημιουργηθούν πιο ελκυστικοί χώροι και αυξηθούν οι πωλήσεις.

Ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του ομίλου ήταν διαχρονικά οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο έπεσαν οι υπογραφές στην νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας η οποία περιλαμβάνει αύξηση μισθού 3% για εργαζόμενους με αποδοχές έως και 1.300 ευρώ και επιπρόσθετες παροχές για συνολικά πάνω από 24.000 εργαζόμενους της (απασχολεί 27.000 άτομα), που αντιπροσωπεύουν το 90% του προσωπικού της. Μάλιστα η νέα πολιτική αποδοχών και παροχών θα υπερβεί σε κόστος τα 15,7 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η «Σκλαβενίτης» δείχνει έτοιμη να κάνει ό,τι κρίνει αναγκαίο για να συνεχίσει να βαδίζει σε έναν δρόμο επιτυχιών, διευρύνοντας τους ορίζοντές της και σε αγορές που μέχρι τώρα της ήταν άγνωστες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share