Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 2/12: Νέο «χτύπημα» της κακοκαιρίας με βροχές και κρύο - Προειδοποίηση από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Παρέλαση... βαρομετρικών χαμηλών τις επόμενες μέρες

2 Δεκεμβρίου 2021 07:38
Καιρός σήμερα 2/12: Νέο «χτύπημα» της κακοκαιρίας με βροχές και κρύο - Προειδοποίηση από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Η κακοκαιρία «χτυπά» ξανά την χώρα με βροχές, καταιγίδες και αρκετό κρύο, σε μια... παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών στις επόμενες μέρες, με τις συνθήκες άστατες, τη στιγμή που υπάρχει πρόβλεψη για το αν θα χιονίσει τα Χριστούγεννα στην Αθήνα.

Για την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία με σποραδικές καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στην Ήπειρο πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια έως τους 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 με 17 και στο νότιο Αιγαίο τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, από το βράδυ στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι-νοτιοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν. Θα πνέουν άνεμοι από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην δυτική Μακεδονία αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και στην Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία στο Θρακικό Πέλαγος τοπικά έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν άνεμοι αρχικά ασθενείς, που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων, 3 με 4 μποφόρ, από το απόγευμα τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία από -02 έως 10 βαθμούς Κελσίου).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία στο Ιόνιο και την Ήπειρο, πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Θα πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, από το μηδέν έως τους 10 βαθμούς Κελσίου).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από το απόγευμα στα νότια. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί, 4 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Κρύο τσουχτερό για τον Αρναούτογλου

Το πάνω χέρι θα πάρουν οι νοτιάδες, οι οποίοι θα είναι ιδιαίτερα δυνατοί κατά διαστήματα, μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου, που θα φέρουν βροχές, στις περισσότερες δυτικές περιοχές. Εκεί σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, χρειάζεται προσοχή, καθώς θα διατηρηθεί η εμμονική συμπεριφορά του καιρού.

Από την Παρασκευή θα έχουμε παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών, με άστατο καιρό που θα φέρει μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ προς το βράδυ στην Αττική είναι πιθανά τα περάσματα τοπικών βροχών. Ενισχύονται οι νοτιάδες μέχρι 8 μποφόρ. Άστατος θα είναι ο καιρός και το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, τη Δευτέρα θα έχουμε νέα μεταβολή του καιρού με βροχές στα δυτικά και πιθανότητα χιονόπτωσης στη βορειοδυτική ορεινή χώρα πάνω από 1.500 μέτρα. Οι βροχές θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές ενώ ο νοτιάς θα φτάσει στα 7-8 μποφόρ.

Στην Ευρώπη θα έχουμε κατεβασιές κρύου αέρα κατά διαστήματα, ενώ στη βόρεια και ΒΑ περιοχές της ηπείρου συσσωρεύεται πολύ κρύο που θα δούμε από Τρίτη αν θα κατέβει νοτιότερα, σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου.

Την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν, ενώ παράλληλα τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και ενδεχομένως στη Θράκη.

Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, ενώ κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 11 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 15, στην Ήπειρο από -2 έως 15 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 17 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 6 έως 18 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 21-22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι σε ολόκληρη τη χώρα θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5 Μποφόρ και στο Ιόνιο τα 6 Μποφόρ τοπικά.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται μόνο αραιές νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς.

Άστατος καιρός για τον Καλλιάνο

Άστατος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη μετά τον καλό καιρό της Τετάρτης, με βροχές σταδιακά από το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, αλλά από το μεσημέρι και έπειτα θα σημειωθούν και καταιγίδες, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Παράλληλα, θα βρέξει κατά βάση ασθενώς στη νοτιοδυτική Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και αργότερα στο ΒΑ Αιγαίο, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας θα υπάρχει ηλιοφάνεια.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις και μεγάλα ανοίγματα με ηλιοφάνεια, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα, με το θερμόμετρο να δείχνει από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Πιο έντονα φαινόμενα... προσεχώς για τον Μαρουσάκη

Με κρύο ξεκινάει η ημέρα μας ενώ θα έχουμε και λίγες βροχές με έμφαση τα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Περισσότερες και εντονότερες οι βροχές Παρασκευή και Σάββατο συνοδεία δυνατών νοτιάδων, όπως τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share