Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022

Καλύβια: "Κατακεραυνώνει" τον ιερέα για το παράνομο νεκροταφείο στην αυλή του σπιτιού του η Μονή Εσφιγμένου

"Πυρά" από την Μονή μέσω ανακοίνωσής της

1 Δεκεμβρίου 2021 17:23
Καλύβια:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

“Η διοίκηση της Μονής Εσφιγμένου ουδέποτε ερωτήθηκε και ουδέποτε έδωσε εξουσιοδότηση ή άδεια για τη λειτουργία” του παράνομου νεκροταφείου στην αυλή του σπιτιού του ιερέα, στα Καλύβια Αττικής, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μονή Εσφιγμένου, έπειτα από τα σχετικά ρεπορτάζ που προβλήθηκαν και προκάλεσαν σάλο.

Σοκ είχε προκαλέσει η είδηση που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ της εκπομπής “Αλήθειες με τη Ζήνα”, στο παράνομο νεκροταφείο γίνονται ταφές ενηλίκων, παιδιών, ακόμη και βρεφών… Για την υπόθεση έχουν γίνει καταγγελίες, ενώ έχει υποβληθεί και μήνυση στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οι εικόνες που προβλήθηκαν στο ρεπορτάζ προκαλούν σοκ, ενώ ο ίδιος ο ιερέας όταν ρωτήθηκε για τους τάφους απάντησε πως “είναι κάτι βρεφάκια, επειδή έχουν υπερκορεστεί τα νεκροταφεία Α’, Β’ Γ’, απ’ ότι μας πληροφορούν δεν υπάρχουν θέσεις γι’ αυτά τα παιδιά”.

Η ανακοίνωση της Μονής Εσφιγμένου για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια Αττικής
Στην ανακοίνωση η Μονή Εσφιγμένου σημειώνει ότι “ο ρασοφόρος που λειτουργεί το παράνομο νεκροταφείο δεν ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά είναι εξαρτημένος από το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο” και επισημαίνει ότι είναι “απαραίτητη είναι η συμβολή των αρχών για την διαλεύκανση του ζητήματος με διαφόρους τρόπους”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Μονής:

"Η Ιερά Μονή με έκπληξη έλαβε γνώση από ρεπορτάζ των ΜΜΕ για την ύπαρξη παρανόμου νεκροταφείου στα Καλύβια Αττικής, σε χώρο που φέρει πινακίδα με την ονομασία της. Η Μονή μας συμμερίζεται το κοινό αίσθημα για τις παρανομίες και τα ηθικά ερωτήματα που προκύπτουν από την διαπιστούμενη κατάσταση.

Ο ρασοφόρος που εμπλέκεται σε αυτή την κατάσταση ισχυρίζεται άλλοτε πως ο χώρος είναι το σπίτι του και άλλοτε πως ο χώρος είναι μετόχι της Μονής μας και ότι κάποια «γερόντισσα» ενήργησε για να του αποδοθεί η χρήση, ύστερα από εντολή κάποιου – αποθανόντος πλέον – ρασοφόρου καταληψία της Μονής μας. Ο τελευταίος μάλιστα δεν είχε δικαιοπρακτική ικανότητα εξ ονόματος του νομικού προσώπου της Μονής, καθώς κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα η Μονή μας βρισκόταν υπό χηρεία ηγουμενίας. Ο ρασοφόρος που λειτουργεί το παράνομο νεκροταφείο δεν ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά είναι εξαρτημένος από το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο «Εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος», όπως και οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας, με τους οποίους σχετίζεται.

Η διοίκηση της Μονής ουδέποτε ερωτήθηκε και ουδέποτε έδωσε εξουσιοδότηση ή άδεια για τη λειτουργία αυτού του χώρου, πολλώ δε μάλλον στην παρούσα απαράδεκτη μορφή.

Γενικώς, χώρο ταφής δικαιούνται από τον νόμο να έχουν τα μοναστήρια και τα μετόχια τους για την ταφή των μοναχών τους και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κάποιων ευεργετών ή στενών συγγενών. Συνεπώς, η ύπαρξη τάφων βρεφών προφανώς ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτά.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου χώρου στα Καλύβια, δυστυχώς, η διοίκηση της Μονής αδυνατεί να επέμβει, καθώς ακόμα διερευνάται εάν αυτός ο χώρος ανήκει ή όχι στην Μονή, ως ιδιοκτησία, λόγω του γνωστού προβλήματος της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα αρχεία της, όπως κατάλογοι ιδιοκτησιών και μετοχίων, κάποια από τα οποία έχουν πωληθεί ή διατεθεί παρανόμως σε τρίτους. Απαραίτητη είναι η συμβολή των αρχών για την διαλεύκανση του ζητήματος με διαφόρους τρόπους.

ιερεασ-νεκροταφειο

Εάν αποδειχθεί πως το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει στην Μονή μας, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του χώρου. Αντιθέτως, εάν αποδειχθεί πως ο χώρος δεν σχετίζεται με την Μονή μας, η πολιτεία, πέρα από την διερεύνηση των λοιπών παρανομιών, οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε να μην χρησιμοποιείται το όνομα της Μονής μας για κάλυψη δραστηριοτήτων ξένων προς την Μονή, διάπραξη παρανόμων ενεργειών και δυσφήμιση του ονόματός μας.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έως ότου αυτός απευθυνθεί στα ΜΜΕ, υπήρχε αδράνεια των αρχών. Παρομοίως και η Μονή μας, έχει βιώσει την ανεξήγητη αμηχανία και αδράνεια διαφόρων οργάνων της πολιτείας σε κάθε τυχόντα που αυτοπαρουσιάζεται ψευδώς ως Εσφιγμενίτης-Αγιορείτης και μια άτυπη ασυλία και ανοχή σε όποιον φοράει ράσο για διάπραξη εγκλημάτων με την χρήση του ονόματός της.

Η Μονή μας παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργειά της.

Εκ της Ιεράς Μονής"

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share