Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Οι 2 παράγοντες που θα κρίνουν νέα μέτρα τον Δεκέμβριο - Όλο το παρασκήνιο

Τι έχει «πέσει» στο τραπέζι

1 Δεκεμβρίου 2021 12:11
Οι 2 παράγοντες που θα κρίνουν νέα μέτρα τον Δεκέμβριο - Όλο το παρασκήνιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα μέτρα: Στο αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες «ποντάρουν» κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς αναμένεται κορύφωση στα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 60 ετών, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.

Με στόχο τα Χριστούγεννα αγορά, οικονομία και κοινωνία να είναι ανοιχτά, οι προτάσεις για ενδεχόμενα νέα μέτρα υπάρχουν και εξετάζονται, αλλά δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ληφθούν αποφάσεις πριν την επόμενη εβδομάδα.

Οι 2 παράγοντες που θα κρίνουν τα επόμενα βήματα είναι οι εξής:

  1. Επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Αυξημένοι έλεγχοι, υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών και πρόστιμα είναι οι κινήσεις για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.
  2. Μετάλλαξη Ομικρον. Αναμένονται τα συμπεράσματα των επιστημόνων που θα δείξουν αν είναι πιο μεταδοτική και/ή πιο επικίνδυνη και αν την «πιάνουν» τα εμβόλια.

Τα πιθανά και τα απίθανα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα

  • Αύξηση rapid test. Εξαιρετικά πιθανό, μιας και η κυβέρνηση εστιάζει στο ότι πρέπει να εμποδιστεί η διασπορά και να ανισχνεύεται ποιος είναι θετικός ή όχι και όχι ακραία μέτρα με αποκλεισμούς πολιτών και κλείσιμο κλάδων. Αυτή τη στιγμή απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα (μοριακά η rapid) για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τρία (ή και τέσσερα). Υπέρ τάσσονται επιστήμονες και μέλη της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να γίνονται rapid test και στους εμβολιασμένους εργαζόμενους.
  • Είσοδος ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με rapid test. Εξαιρετικά απίθανο. Συζητήθηκε, ζητήθηκε από ορισμένους επιστήμονες, ωστόσο, η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει απορρίψει αυτό το σενάριο, εξηγώντας πως δεν μπορεί να αποκλείσει όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο από προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης.
  • Μέτρα για ανεμβολίαστους στην εστίαση. Στο συρτάρι βρίσκεται το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους και από τους ανοιχτούς χώρους, ακόμα και αν έχουν αρνητικό rapid test. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή, αν -στην περίπτωση που επιδεινωθεί η πανδημία- δεν θα ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο.
  • Μάσκες παντού. Το σενάριο επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού έχει επιστρέψει ωστόσο η κυβέρνηση έχει επαναλάβει πολλές φορές πως, εν μέρει, ισχύει ήδη η υποχρεωτικότητα. Και αυτό γιατί υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά και σε όλους τους κλειστούς χώρους - πλην της εστίασης.
  • Το κλείσιμο των σχολείων πριν τις 23 Δεκεμβρίου, παρότι έχει ζητηθεί από ορισμένους ειδικούς, δεν είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share