Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Προ των πυλών «μπλόκα» και στους εμβολιασμένους! Τα νέα μέτρα έχουν «πέσει στο τραπέζι»

«Να αποκλειστούν από παντού οι ανεμβολίαστοι»

30 Νοεμβρίου 2021 09:16
Μετάλλαξη Όμικρον: Προ των πυλών «μπλόκα» και στους εμβολιασμένους! Τα νέα μέτρα έχουν «πέσει στο τραπέζι»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετάλλαξη Όμικρον: Κραυγή αγωνίας για την πανδημία ξανά από τον Νίκο Καπραβέλο, Διευθυντή της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία υπογραμμίζοντας ότι ο κορωνοϊός «τσάκισε» το σύστημα υγείας. Παράλληλα, στο ενδεχόμενο να υπάρχει ήδη στη χώρα μας κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είχαμε πει με μία κραυγή αγωνίας ότι ο εφιάλτης έρχεται. Τώρα έχουμε πάλι το ίδιο σενάριο. Έχουμε μία άλλη μετάλλαξη, που είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Δέλτα, μολύνει τη φυσική και τεχνητή ανοσία, άρα κινδυνεύουμε να έχουμε ένα τεράστιο πέμπτο κύμα, χειρότερο από το τέταρτο, εάν δεν παρθούν κάποια μέτρα» είπε στο MEGA.

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποσυμφορηθεί η πίεση στα νοσοκομεία. Αυτά είναι:

Κλείσιμο των σχολείων, γήπεδα χωρίς θεατές, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από παντού.

«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα περνάνε τραγικές στιγμές. Μία απλή εγχείρηση δεν μπορεί να γίνει, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων μεγαλώνουν. Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου ασχολείται με τα Covid περιστατικά. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι άμεσα» υπογράμμισε.

Πιο αναλυτικά, πρότεινε:

  • «Τα σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν σαν χειμερινές διακοπές. Θα έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτό το καθεστώς χρόνια. Κλείνουν για την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία των παιδιών, αλλά εμάς μας διευκολύνει γιατί είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα διασποράς, έχουμε δει εμβολιασμένους γονείς να υποφέρουν επειδή νόσησαν τα παιδιά τους».
  • «Τα γήπεδα χωρίς θεατές. Έλεος! Δεν μπορεί το νοσοκομείο να έχει γονατίσει, να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ασθενείς και οι άλλοι να μαζεύονται χωρίς ίχνος ντροπής σε γήπεδα και συνωστισμούς, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι, και να διασπείρουν το ιό. Είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που μπορούμε να ακούσουμε. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Μερικοί που ήρθαν τραυματίες στο νοσοκομείο μας όλοι ήταν ανεμβολίαστοι.»
  • «Υπάρχουν εκκλησίες υποδειγματικές, με υπεύθυνο τρόπο που όχι μόνο πλήρωσαν τα τεστ αλλά έχουν και κινητές μονάδες για εμβολιασμό. Δεν γίνεται όμως σε όλες τις εκκλησίες.»
  • Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
  • «Μάσκες παντού. Να σταματήσει η θεωρία των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.»
  • «Και τέλος, lockdown των ανεμβολίαστων από παντού. Αν δεν έχεις τεστ PCR ή rapid δεν μπαίνεις ούτε σε σούπερ μάρκετ, ούτε στα μέσα μεταφοράς.»

Παναγιωτόπουλος: Να προετοιμαστούμε για πρόσθετα μέτρα - Να αφορούν και εμβολιασμένους

Την άμεση ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που θα αφορούν και στους εμβολιασμένους τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού», τόνισε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Πρέπει να ετοιμαστούμε και για πρόσθετα μέτρα. Πρέπει να γίνει σχεδιασμός για αυτά, ανεξάρτητα από πότε θα ληφθούν. Πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση και στην πληρότητα. Ακόμα τα γήπεδα λειτουργούν με 100% πληρότητα και ξεφεύγουν και των ελέγχων. Το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσο. Αποτρέπει τη βαριά νόσηση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Πρέπει να αφορούν και τους μεν και τους δε.

Αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού. Εξού και η σύσταση ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα και να μη συγχρωτίζοντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μείωση των ευκαιριών συγχρωτισμού

Επίσης, ανέφερε εμφατικά ότι «στην παρούσα φάση πρέπει πάση θυσία να μειωθούν οι ευκαιρίες συγχρωτισμού και να γίνονται οι έλεγχοι που χρειάζονται παντού και πάντα».

«Είναι ευοίωνο το γεγονός ότι υπάρχει μια επιπέδωση, αλλά η σταθεροποίηση είναι σε υψηλά επίπεδα. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε κι ένα κρίσιμο μέτρο προφανώς και είναι ο εμβολιασμός, αλλά και η αποφυγή συγχρωτισμού και η μάσκα», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε ότι έχουμε κάποιες έμμεσες ενδείξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν, ότι ενδέχεται το στέλεχος αυτό να είναι πιο μεταδοτικό και ίσως να ξεφεύγει μερικώς από το εμβόλιο.

Τάκης Παναγιωτόπουλος

«Το εμβόλιο που έχουμε κάνει παρέχει έναν βαθμό προστασίας και αυτό είναι σημαντικό. Άρα, και με την Όμικρον μπροστά μας γίνεται πιο επιτακτικό να εμβολιαστούμε. Από την άλλη, υπάρχει ένα ευνοϊκό σενάριο, να είναι πιο ήπια η νόσος», επισήμανε.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μπορεί η νόσος να έχει άλλη συμπεριφορά στις χώρες της Νότιας Αφρικής, καθώς εκεί ένα μικρό μέρος του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και συγκεκριμένα 5% στη Νότια Αφρική και 4% στη Μποτσουάνα, ενώ στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται στο 22%.

Παράλληλα, ο καθηγητής έθεσε και το θέμα «απελευθέρωσης» της πατέντας των εμβολίων ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό και οι φτωχές χώρες. «Η Δύση έχει αποδειχθεί ότι έχει μια κοντόφθαλμη στάση. Στην Αφρική εμβολιασμένο είναι μόλις το 7% του πληθυσμού και αυτό δίνει ευκαιρίες ανάδυσης νέων στελεχών. Το πρόβλημα εκεί είναι η μη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Επομένως η παραγωγή, η διανομή και η πατέντα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου. Δεν έχει νόημα για εμάς να εμβολιάζεται ο ανεπτυγμένος κόσμος και μετά να έρχεται ένα νέο στέλεχος. Για να μη μιλήσω για τις ανθρωπιστικές αξίες που έχουν καταπατηθεί. Δε νοείται αυτό το πράγμα. Και μετά ζητάμε στάση ευθύνης από τους πολίτες της χώρας μας. Υπάρχει μια αντίφαση εδώ», κατέληξε με νόημα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share