Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ξέρουμε, ποια είναι τα πιθανά σενάρια, τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες και τι να κάνουμε - Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου (photo)

«Γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια παραλλαγή με...»

29 Νοεμβρίου 2021 15:53
Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ξέρουμε, ποια είναι τα πιθανά σενάρια, τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες και τι να κάνουμε - Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια αναλυτική ανάρτηση για τη μετάλλαξη Όμικρον, τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες, έκανε σε λογαριασμό του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος. Παράλληλα, διαβάστε περισσότερα για τα συμπτώματά της αλλά και τις διαφορές από τις άλλες μεταλλάξεις.

O καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολλεγίου Imperial αναλύει τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα και εξηγεί ποια είναι είναι τα πιθανά σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον ενώ αναφέρεται επίσης και σε όσα όπως εξηγεί θα γνωρίζουμε σε λίγες εβδομάδες.

«Γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια παραλλαγή με τουλάχιστον 50 αλλαγές από τον αρχικό ιό. 32 από αυτές είναι στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ η Δέλτα είχε αντίστοιχα 16. Μία από αυτές δημιουργεί ανησυχία γιατί πιθανώς λόγω θέσης – και σε σύγκριση με την Δέλτα- μπορεί να καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.

Ανησυχούμε δηλαδή γιατί στο σύνολό τους, εάν αυτές οι μεταλλάξεις αποδειχθούν λειτουργικές, δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες ήπιες ή και σοβαρές λοιμώξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε τα παραπάνω από στοιχεία από την Νότια Αφρική, η οποία έχει ένα εξαιρετικό δίκτυο αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων και πανδημικής επαγρύπνησης. Ένα νέο στοιχείο είναι πως η μετάδοση παρατηρείται σε νέους (γενικότερα σε άτομα κάτω των 40 ετών), όπου σχεδόν το 65% είναι ανεμβολίαστοι και η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων είναι ατελώς εμβολιασμένοι.

Έμμεσα μόνο λοιπόν, ίσως και να μπορούμε να εξάγουμε ένα πρώιμο συμπέρασμα πως οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από σοβαρή λοίμωξη. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι» προσθέτει.

«Να κερδίσουμε χρόνο και να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν την παραλλαγή»

«Τώρα πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν την παραλλαγή. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων και πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες. Ήδη για παράδειγμα πολλές χώρες περιορίζουν τις πτήσεις – και καλά κάνουν- σε κάποιες χώρες της Αφρικής.

Αυτό δεν θα εμποδίσει την διασπορά αλλά ελπίζουμε να την καθυστερήσει μέχρι να έχουμε πιο ασφαλή δεδομένα για την νέα παραλλαγή. Άλλες χώρες επανεξετάζουν παλαιότερα δείγματα από ταξιδιώτες που μπήκαν στη χώρα τους, για να ιχνηλατήσουν την πιθανή υπάρχουσα διασπορά. Στην Αγγλία δεν θα γίνονται πλέον rapid test, αλλά PCR, και θα απομονώνονται οι ταξιδιώτες έως ότου βγουν τα αποτελέσματα.

Αυτό ίσως είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει και η χώρα μας» επισημαίνει ο Ηλίας Μόσιαλος και εξηγεί πως «σε 2-3 εβδομάδες θα ξέρουμε πόσοι έχουν κολλήσει, και πόσοι από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Θα ξέρουμε και ποσοστιαία για αυτούς ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το φύλο και οι πιθανές συννοσηρότητες».

Δείτε την ανάρτησή του:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share