Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Έρχονται μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, rapid test κάθε μέρα και στο βάθος lockdown! Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης (Video)

Η μετάλλαξη «Όμικρον» «πολιορκεί» ταχύτατα ολόκληρη την Ευρώπη

29 Νοεμβρίου 2021 09:04
Κορωνοϊός: Έρχονται μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, rapid test κάθε μέρα και στο βάθος lockdown! Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η μετάλλαξη Όμικρον, έχει εντείνει την ανησυχία για την πορεία της COVID-19, την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα μας είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η μετάλλαξη έρχεται την ώρα, μάλιστα, που στο δημόσιο διάλογο ήταν έντονη η συζήτηση περί νέων μέτρων για τη διάσωση των γιορτών, αλλά πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και στην εξίσωση μπαίνουν και οι εξελίξεις όσον αφορά στην Όμικρον.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν πει, επανειλημμένως, πως αποκλείεται να περάσουμε σε ένα νέο lockdown στη χώρα, αλλά πολλά είναι τα «ίσως» που έχουν ακουστεί όσον αφορά σε πιθανά νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους πολίτες, που κινδυνεύουν περισσότερο.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Κατά τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είναι τρία τα μέτρα «σφήνα» που εξετάζονται και ένα εξ αυτών επηρεάζει και την καθημερινότητα των εμβολιασμών.

  • Ειδικότερα φαίνεται ότι εξετάζεται η αύξηση των rapid test σε τρία από δύο, που ισχύει σήμερα, εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους, ή και απαίτηση να έχουν διάρκεια 24 ωρών και όχι 48.
  • Δεύτερο μέτρο στο «τραπέζι» είναι ο πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Δεν θα μπορούν να κάτσουν στο εξωτερικό των καταστημάτων ακόμα και με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Ωστόσο, αυτό κρίνεται ως ύστατη λύση.
  • Τέλος, πιθανή είναι η πλήρης επαναφορά της μάσκας και χρήση της σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, από το σύνολο των πολιτών.

Τι λένε οι ειδικοί για την Όμικρον

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη, οι ειδικοί σημειώνουν πως θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να έχουν πλήρη στοιχεία για το πόσο επικίνδυνη είναι ή όχι.

«Είναι ένα στέλεχος που περιγράφει πολύ πρόσφατα από τη Νότιο Αφρική και σε κάποιες χώρες της Νότιας Αφρικής. Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος και για αυτό ονομάστηκε «στέλεχος ανησυχίας» διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Μόνο και μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει μέσα μας και να συνδεθεί με τα κύτταρά μας έχει 32 αλλαγές» σημείωσε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής θεραπείας.

«Είναι ένα στέλεχος που μας ανησυχεί. Πρέπει όλος ο κόσμος να προετοιμαστεί για αυτό. Ο ΠΟΥ γράφει ξεκάθαρα και στο τελευταία ανακοίνωση δεν ξέρουμε πάρα πολλά. Θέλουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μάθουμε σοβαρά, με επιστημονικό τρόπο λεπτομέρειες» συμπλήρωσε.

«Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά στην αντίθετη περίπτωση δεν θα θέλαμε να βρεθούν με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω» δήλωσε, με τη σειρά του, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το νέο στέλεχος βοηθάει στη συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται και συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα. Βλέπουμε ότι ένα νέο στέλεχος μπορεί να χειροτερέψει τα δεδομένα, μπορεί και όχι. Βλέπουμε ότι η ανάγκη για τα μέτρα παραμένει υπαρκτή. Όπως εξελίσσονται τα δεδομένα, δεν θα αποφύγουμε τα μέτρα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share