Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τη μετάλλαξη «Όμικρον» - Τα νέα μέτρα και το ενδεχόμενο lockdown

Τι βρίσκεται στο τραπέζι και ποια η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην παραλλαγή της Μποτσουάνα;

27 Νοεμβρίου 2021 08:01
Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τη μετάλλαξη «Όμικρον» - Τα νέα μέτρα και το ενδεχόμενο lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο προβληματισμός έχει «σκεπάσει» και την Ελλάδα, με την νέα μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού από την Μποτσουάνα να αναγκάζει, μάλιστα, άμεσα την κυβέρνηση σε μέτρα, με πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων, που θα αφορούν και εμβολιασμένους.

Κάπως έτσι, από σήμερα (27/11) το πλαίσιο εισόδου στην Ελλάδα από 8 χώρες της Νότιας Αφρικής αυστηροποιείται, καθώς υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Συγκεκριμένα, από τις παραπάνω χώρες:

-Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

-Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

-Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με PCR

-Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00.

Να σημειωθεί πώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κάποιας μορφής lockdown, εάν επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση.

Αντιμετωπίζουν τα εμβόλια την παραλλαγή Όμικρον;

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σημείωσε πως είναι ακόμη πρόωρο να προβλεφθεί αν θα χρειαστεί μια προσαρμογή στα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την παραλλαγή Όμικρον, και πώς μπορεί να συμβεί αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως αν η έκκληση για εμβολιασμό και για χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες έμοιαζε επιβεβλημένη εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα, μια πιθανή γενικευμένη διάδοση της παραλλαγής καθιστά τον εμβολιασμό αυτών των ομάδων επιτακτικό.

Στο τραπέζι μίνι lockdown - Σενάρια για μέτρα και για εμβολιασμένους

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Όμικρον φέρνει σκέψεις για μέτρα στο τραπέζι που θα στοχεύουν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους για ψώνια, εστίαση αλλά και επαναφορά μάσκας.

Παρότι τα μέλη της Κυβέρνησης διαμηνύουν καθημερινά σε όλες τις κατευθύνσεις και με όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κατηγορηματικά καμία περίπτωση για lockdown, εν τούτοις φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον και η ραγδαία εξάπλωση της φέρνει στο τραπέζι σενάρια μέτρων που θα στοχεύουν κυρίως στο να χτυπήσουν και να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το σωτήριο τσίμπημα αλλά και τους εμβολιασμένους προκειμένου να βάλουν φρένο στη ραγδαία εξάπλωση της.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα εξής μέτρα:

  • Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν ακόμη κι από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, όπου δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε με rapid test αι έτσι θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.
  • Επιπλέον, συζητείται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα εμπορικά καταστήματα όπου θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.
  • Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.
  • Επιπλέον δεν αργεί να έρθει η χρήση υποχρεωτικής διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, καθώς η πρόταση των ειδικών είναι μάλιστα η μία από τις δύο να είναι FFP ή N95.
  • Παράλληλα εξετάζεται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και στα κομμωτήρια και σε λοιπές υπηρεσίες -μέχρι σήμερα είναι με την επίδειξη αρνητικού rapid test-, καθώς λόγω των συνθηκών της συγκεκριμένης εξυπηρέτησης είναι αρκετά στενή η επαφή με τον πελάτη.

Μέτρα και για εμβολιασμένους;

Το μέτρο εκείνο που εξετάζεται και για τους εμβολιασμένους, έχει να κάνει περισσότερο με την ασφάλεια τους ειδικά απέναντι στη νέα μετάλλαξη, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν περαιτέρω και αφορά στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού καθώς μέχρι τώρα υποχρεωτική είναι η μάσκα σε κλειστούς χώρους ενώ σε εξωτερικούς χώρους μόνο εφόσον παρατηρείται συνωστισμός και φυσικά όπως αναφέρθηκε παραπάνω η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share