Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αναλυτικά τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα - Για ποιες χώρες επιβάλλονται αυστηροί κανόνες

Τι προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο που αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων

26 Νοεμβρίου 2021 16:24
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αναλυτικά τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα - Για ποιες χώρες επιβάλλονται αυστηροί κανόνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής ζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής (26/11), εξαιτίας της αφρικανικής μετάλλαξης που έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα η μετάλλαξη επιβεβαιωμένα έχει φτάσει και στην Ευρώπη καθώς καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο.

κορονοιοσ-μποτσουανα

Οι ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και με ειδική μάλιστα άδεια από την πρεσβεία. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν τριπλό αρνητικό τεστ PCR. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θα κάνουν πριν ταξιδεύσουν, ένα μόλις φτάσουν στη χώρα μας και ένα τρίτο μετά από δεκαήμερη καραντίνα. Επίσης, υπάρχει εισήγηση για αυξημένο έλεγχοι στις πύλες εισόδου, ιδίως στα αεροδρόμια για ταξιδιώτες από χώρες του νότιου κομματιού της Αφρικής.

Η ανακοίνωση του υπ. Υγείας:

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Πλεύρης: Θα πάμε σε σκληρή γραμμή

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι εν αναμονή της απόφασης των επιστημόνων σχετικά με την νέα μετάλλαξη καθώς κατά τον ίδιο η τελική απόφαση σχετικά με τα ταξίδια θα ληφθεί μετά από την εισήγησή τους.

κορονοιοσ-αφρικανικη-μεταλλαξη

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες μας να έχουν καθαρή εικόνα», είπε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές τις Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.

πανδημια-μποτσουανα

Να σημειωθεί ότι από το πρωί βρίσκονται σε συναγερμό και οι αρχές στην χώρα μας για τη μετάλλαξη κορονοϊού που εντοπίστηκε σε χώρες της νότιας Αφρικής που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλα τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Όπως έγραψε το ethnos.gr, το ελληνικό υπουργείο Υγείας είναι επί ποδός από νωρίς το πρωί οπότε και η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη νέα μετάλλαξη, θέτοντας νέους περιορισμούς στα ταξίδια.

πανδημια-νοτια-αφρικη

Άλλωστε, η Κομισιόν σκέφτεται να βάλει στοπ τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊού έπειτα από τον εντοπισμό της αφρικανικής μετάλλαξης η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share