Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 26/11: Συναγερμός για τα επόμενα 24ωρα με φόβο ακόμη και για χιόνια - Προειδοποιούν Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης

Μεγάλη προσοχή για όλους όσοι κυκλοφορήσουν ειδικά το πρωί...

26 Νοεμβρίου 2021 07:31
Καιρός σήμερα 26/11: Συναγερμός για τα επόμενα 24ωρα με φόβο ακόμη και για χιόνια - Προειδοποιούν Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Συναγερμός θα επικρατήσει στην χώρα για τα επόμενα 24ωρα λόγω της κακοκαιρίας, που θα υπάρξει, με φόβο ακόμη και για χιονοπτώσεις σε πιο ορεινές περιοχές.

Για την Παρασκευή (26/11), σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, που ήδη έχει αρχίσει από χθες (25/11) το βράδυ, στα δυτικά και βαθμιαία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο βόρειο Αιγαίο θα είναι έντονα, από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο και από το μεσημέρι στο Αιγαίο, τοπικά έως 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φτάσει τους 14 με 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά του Ιονίου τους 18 με 20 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς, 4 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση των ανέμων το απόγευμα. Ο υδράργυρος θα δείξει από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και βαθμιαία με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς, 4 με 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα, που στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι τοπικά ισχυρά, σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στη Θράκη. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και στο Θρακικό βαθμιαία 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το απόγευμα και από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί, 6 με 7 μποφόρ, στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες, οι άνεμοι θα στραφούν βαθμιαία σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς, 4 με 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 3-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς, 4 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 6 μποφόρ, που γρήγορα θα ενισχυθούν σε 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα βορειότερα νησιά θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 7 τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Πού θα χιονίσει και θα χρειαστεί προσοχή σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει ήδη έκτακτο δελτίο, καθώς ο καιρός αλλάζει άμεσα. Ο Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει πως η κακοκαιρία εξπρές που έρχεται, θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Καθώς περιμένει και χιόνια, ο γνωστός μετεωρολόγος ζητά από τους οδηγούς που θα κινηθούν την Παρασκευή το πρωί στην Ε.Ο Καστοριάς – Φλωρίνης (μέσω Βιτσίου αλλά και μέσω Πισοδερίου) να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς αναμένεται πυκνή χιονόπτωση πάνω από τα 1.000-1.100 μέτρα στην περιοχή καθώς και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Δ. Φλώρινας, και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Πρεσπών μέχρι περίπου λίγο πριν το μεσημέρι.

«Πανευρωπαϊκό “Καιρικό Καρουζέλ” θα φέρει τα πάνω κάτω στις καιρικές συνθήκες της γηραιάς ηπείρου τις επόμενες ημέρες, με την πρώτη επεκτατική κίνηση του χειμώνα σε πολλές περιοχές αρχικά των δυτικών, κεντρικών και βορείων τμημάτων της!», σημειώνει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ραγδαία μεταβολή για τον Γιάννη Καλλιάνο

Αρκετά άστατος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή με βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από νωρίς στη δυτική Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν στα κεντρικά νότια και αργότερα βόρεια, φτάνοντας μέχρι τη Θράκη.

Στη Αττική αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, με τη θερμοκρασία στους 9 – 18 βαθμούς και τους ανέμους νότιους έως και 7 – 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν βροχές, με βρετανικού τύπου καιρό, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς και οι άνεμοι στα 5 – 6 μποφόρ.

Η προειδοποίηση Μαρουσάκη

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στα δυτικά, οι οποίες γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα στα δυτικά και στα βορειοανατολικά θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο νια νέο κύμα κακοκαιρίας 24 ωρών.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά πάνω από τα 1.500 μέτρα. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νότια. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, υπάρχει πιθανότητα η ορατότητα να είναι τοπικά περιορισμένη στα κεντρικά και βόρεια.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη με τίτλο «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ», «επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τις βραδινές ώρες σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και τους πολύ θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη αποτελεί το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας (πρώτος χάρτη) το οποίο καθώς μετατοπίζεται ανατολικά θα προκαλέσει αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας διάρκειας ενός 24ωρου περίπου.

Οι περιοχές που φαίνεται να δέχονται μεγάλα ύψη βροχής είναι τα νησιά του Ιονίου πελάγους, η ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία - εξέλιξη των βροχοπτώσεων όπου στο κάτω μέρος του χάρτη σημειώνονται και τα χιλιοστά βροχής ανά τρίωρο. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα της κλίμακας τόσο πιο έντονες οι βροχές.

Κλείνοντας στον τελευταίο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του ανέμου όπου στην κλίμακα στο κάτω μέρος του χάρτη αποτυπώνονται οι τιμές των μποφόρ.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share