Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έτσι θα γλιτώσουμε το lockdown - Τα μέτρα που εξετάζονται

Όσα είναι στο τραπέζι

25 Νοεμβρίου 2021 14:08
Έτσι θα γλιτώσουμε το lockdown - Τα μέτρα που εξετάζονται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και στην ψυχική μας υγεία. Κανείς δεν περίμενε στην αρχή, ότι, ο νέος αυτός ιός θα είχε τόσο μεγάλη διάρκεια και ότι θα στερούσε τις ζωές τόσων ανθρώπων.

Με την έναρξη του εμβολιασμού, ένα μεγάλο όπλο κατά της covid ήρθε στα χέρια μας. Μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί 13.863.104 συμπολίτες μας. Ο αριθμός αυτός όμως δεν είναι αρκετός από ότι φαίνεται, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει. Με την ευκαιρία διάβασε εδώ ποιες είναι οι οδηγίες για την 3η δόση εμβολίου.

Κανείς δεν θέλει να μπει στη διαδικασία ενός νέου lockdown, αφού κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και την ψυχική υγεία. Ενώ, μάλιστα, θα δημιουργήσει και κύμα αντιδράσεων και ειδικότερα, όλων όσων έχουν εμβολιαστεί τόσο για να προστατεύσουν την δημόσια υγεία όσο και για να έχουν την ελευθερία τους.

Βέβαια, όλα τα κυβερνητικά στελέχη, τονίζουν καθημερινά, ότι «δεν τίθεται θέμα lockdown ή νέων μέτρων που να αφορούν εμβολιασμένους», ενώ την ίδια ώρα το Μαξίμου, το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Άλλωστε όπως έχει πει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Τα αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως ακόμη είναι νωρίς προκειμένου να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα μέτρα, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών δείχνουν πίεση στο ΕΣΥ για ακόμη δύο εβδομάδες.

Επομένως η εβδομάδα αυτή και η επόμενη αναμένεται να είναι διάστημα παρατήρησης για τους αρμόδιους με τις αποφάσεις για το αν χρειάζονται νέα μέτρα ή όχι να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Έτσι θα γλιτώσουμε το lockdown - Τα μέτρα που εξετάζονται

Τι γίνεται όμως με τους ανεμβολίαστους;

Με άλλα λόγια αν τελικά τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν καρπούς και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχιστεί, τότε μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί, οι οποίοι θα αφορούν πάλι τους ανεμβολίαστους.

Τα μέτρα δεν έχουν συζητηθεί ακόμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν στη λίστα της κυβέρνησης.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Rapid test στα σουπερμάρκετ
  • Click away για ανεμβολίαστους
  • Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)
  • Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία

Ένα ακόμη σκληρό μέτρο που δεν αποκλείεται να συζητηθεί είναι ο οριστικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση. Η απαγόρευση δηλαδή να κάθονται και στους εξωτερικούς χώρους ουσιαστικά θα οδηγεί και στον πλήρη αποκλεισμό τους. Ωστόσο το μέτρο αυτό είναι και το τελευταίο στη λίστα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share