Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δραματική πρόβλεψη Σωτήρη Τσιόδρα: «Στις 13 Δεκεμβρίου...»

Καμπανάκι από τον γνωστό καθηγητή για την πορεία της πανδημίας

24 Νοεμβρίου 2021 13:02
Δραματική πρόβλεψη Σωτήρη Τσιόδρα: «Στις 13 Δεκεμβρίου...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της μάχης της με τον κορωνοϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με την πανδημία να επελαύνει στη χώρα μας και το 4ο κύμα να «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά του, τη στιγμή που το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους.

Ο αγώνας στα νοσοκομεία συνεχίζεται και το στοίχημα των Χριστουγέννων παραμένει, υπό τη… βαριά σκιά των lockdown στην Ευρώπη.

Πρόκειται άλλωστε για περίοδο επικίνδυνη λόγω έντονης κινητικότητας και δραστηριοτήτων. Με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια σε χώρους ψυχαγωγίας και θα κάνουν γιορτές στο… σπίτι επιδιώκεται να μπει φρένο στις μεταδόσεις. Το βλέμμα ειδικών και κυβέρνησης είναι σταθερά στο ΕΣΥ.

Δραματική πρόβλεψη Σωτήρη Τσιόρδα για την πορεία του κορωνοϊού

«Μαύρες» προβλέψεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Όμως, όπως προκύπτει από πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ένα από τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δείχνει ότι στις 13 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800.

Σωτήρης Τσιόδρας: «Έσφαξε» τους ανεμβολίαστους - Χωρίς τα εμβόλια θα είχαμε 8.400 επιπλέον θανάτους

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έκτακτη ενημέρωσή του για τους εμβολιασμούς στη χώρα, επεσήμανε πως «όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους».

Όπως εξήγησε, όμως, «αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό» και υπογράμμισε πως είναι «λανθασμένη η εντύπωση πως δεν δουλεύουν τα εμβόλια».

Συνεχίζοντας την παρουσίασή του, ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε τα στοιχεία μελέτης που έγινε στη χώρα μας όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών από την αρχή της διαδικασίας και έως τις 11 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, ειδικότερα, πως η μελέτη έγινε σε εθνικό επίπεδο από την έναρξη των εμβολιασμών έως και τις 11/10 και υπήρξε έρευνα για «όλα τα εμβόλια συνολικά και το καθένα χωριστά».

Ξεκαθάρισε, πως λόγω του εμβολίου, όπως φάνηκε από την έρευνα, αποφύγαμε 8.400 θανάτους.

Σε περίπτωση, δε, πως η εμβολιαστική κάλυψη ήταν στο 95%, θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους από αυτούς που έχουν καταγραφεί στη χώρα.

Τσιόδρας: «Έχουν εμβολιαστεί και τα τρία μου παιδιά»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε τη σημασία εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 12-17 ετών για την ομαλή πορεία του σχολικού έτους.

«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταλλάξεις

«Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη Δ. Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό. Φυσικά αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία. Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας ο οποίος ανέφερε ότι και τα 3 παιδιά του που είναι σε αυτές τις ηλικίες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share