Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Προβλέψεις για έως 4.000 θανάτους ως το τέλος του χρόνου - Τα σενάρια για νέα μέτρα

Κραυγή αγωνίας για το ΕΣΥ από τους ειδικούς

23 Νοεμβρίου 2021 11:39
Κορωνοϊός: Προβλέψεις για έως 4.000 θανάτους ως το τέλος του χρόνου - Τα σενάρια για νέα μέτρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης προχώρησε σε μία δραματική εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων από τον κορωνοϊό, καθώς ανέφερε ότι «μέχρι τέλος του χρόνου αναμένουμε έως 4.000 νεκρούς».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Υγειονομικής Μηχανικής τόνισε ότι οι θάνατοι ακολουθούν σαν καμπύλη τα κρούσματα και πως αυτό που βλέπουμε τώρα, «είναι αποτέλεσμα της αύξησης που είχαμε δει πριν λίγες εβδομάδες.»

«Η πρόβλεψή μας για την κορύφωση του μέσου όρου θανάτων θα είναι περίπου στις 17 Δεκέμβριο, ίσως ξεπεράσουμε τους 120 νεκρούς την ημέρα. Το κλίμα θα είναι δύσκολο τα Χριστούγεννα. Γύρω στις 17 του μήνα θα φτάσουμε περίπου στις 750 διασωληνώσεις. Μέχρι του τέλους του χρόνου θα έχουμε 4.000 νεκρούς, περίπου στους 20.700 συνολικά.»

Όσον αφορά την Αττική, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι περιμένουμε επιδείνωση: «Στην Αττική ίσως χρειαστούμε περίπου 60 κλίνες ΜΕΘ παραπάνω από αυτές που είναι σήμερα διαθέσιμες. Στην Αττική θα χειροτερέψουν σημαντικά τα πράγματα, στην Θεσσαλονίκη έχουν σταθεροποιηθεί κάπως».

«Με το lockdown κόβονται μαχαίρι οι επαφές»

Όσον αφορά την αποκλιμάκωση, «αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά θα τηρήσουμε τα μέτρα», σύμφωνα με τον καθηγητή. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι μία αύξηση της τηλεργασίας θα ήταν χρήσιμη.

«Υβριδικά μαθήματα στα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν. Με μικρότερο αριθμό φοιτητών και κάποιους να είναι στην αίθουσα και κάποιους από τα σπίτια τους, κυλιόμενα».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής απάντηση για το αν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα, λέγοντας: «Με ένα ξαφνικό οριζόντιο lockdown, μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα».

Τζανάκης: Γιατί λέω «όχι» σε καθολικό λοκντάουν

Από την πλευρά του, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι τα νούμερα που καταγράφονται στα κρούσματα, αναμενόταν αργότερα, τονίζοντας με έμφαση πως η πανδημία χτυπάει τη χώρα με μεγαλύτερη ένταση απ' ότι ανέμεναν οι επιστήμονες. «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε», είπε.

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο», σημείωσε.

Τόνισε επίσης πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown... Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια». «Υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί».

Κορωνοϊός: Plan B από την κυβέρνηση με lockdown για ανεμβολίαστους

H κυβέρνηση σχεδιάζει και νέο πακέτο μέτρων, ακόμη και με lockdown, με στόχο τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, εφόσον η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού δεν ελεγχθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, η κυβέρνηση έχει υπόψη της δύο πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι να κορυφωθεί η πανδημία στις αρχές Δεκεμβρίου και το δεύτερο και πιο «κακό» σενάριο είναι να κορυφωθεί μετά τα Χριστούγεννα.

Έχει και δύο γραμμές άμυνας όμως, στην προσπάθεια να αποφύγει ένα γενικό lockdown, επιβάλλοντας νέους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους, αν ως την επόμενη εβδομάδα διαφανεί ο κίνδυνος να συνεχιστεί η κλιμάκωση της πανδημίας, με βάση στην περίπτωση αυτή το κακό σενάριο.

Τα μέτρα που είναι stand by από την κυβέρνηση αν συνεχισθεί η αύξηση κρουσμάτων

Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.

Παράλληλα θα υπάρξει αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τις αγορές εντός των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.

Στο τραπέζι αν χρειαστεί θα μπει και το rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιλεγεί.

Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται πάντως κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.

Εκτιμάται ότι οι πρώτες δόσεις από τα 6,9 εκατ. εμβολιασμούς θα φτάσουν αρχές Δεκεμβρίου τα 7,4 εκατ.ευρώ, ενώ έχει συζητηθεί και ένα κίνητρο για τον εμβολιασμό σε όσους άνω των 60 ετών κάνουν την τρίτη δόση, με τη μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share