Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν τρίτη δόση – Οι προτεινόμενοι συνδυασμοί

Για τους συνδυασμούς εμβολίων μίλησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

22 Νοεμβρίου 2021 20:07
Κορωνοϊός: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν τρίτη δόση – Οι προτεινόμενοι συνδυασμοί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου και έδωσε διευκρινίσεις για τις επιλογές που έχουν οι πολίτες ανάλογα με το σκεύασμα που χρησιμοποίησαν για τις τις δύο πρώτες δόσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι δεν θα κάνουν αναμνηστική δόση όσοι έκαναν την πρώτη δόση με mrna εμβόλιο και τη δεύτερη με Johnson & Johnson.

δεν πρέπει να κάνουν τρίτη δόση

Για τους υπόλοιπους τόνισε πως:

  • Όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mrna εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mrna εμβόλιο (μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
  • Όσοι έκαναν την μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο mrna (κι εδώ έχουμε μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
  • Τέλος, σε ό, τι αφορά την αναμνηστική για όσους νόσησαν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως ως τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, 23.11.2021, θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες στο embolio.gov.gr, καθώς όπως είπε υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.

Η Εκκλησία αδυνατεί να ελέγξει τους πιστούς - Στον "αέρα" τα rapid tests

Αναρμόδια να ελέγξει τα πιστοποιητικά εμβολιασμών ή τα τεστ δηλώνει η εκκλησία, η οποία μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται στην νέα ΚΥΑ για τα μέτρα προστασίας και την είσοδο των πιστών στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή με τεστ (μοριακό ή rapid).

Πάντως, θυμίζουμε πως η ίδια η Σύνοδος προέτρεπε προ ολίγων ημερών τους πιστούς να κάνουν rapid tests.

Συγκεκριμένα, η Ιερά σύνοδος σημειώνοντας ότι «το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες» δηλώνει ότι δεν μπορεί να τηρήσει τα προβλεπόμενα και το κατά πόσο οι πιστοί συμμορφώνονται με τα μέτρα.

εκκλησιεσ-κορονοιοσ

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, η Ιερά Σύνοδος καλεί να τηρούνται οι οδηγίες για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού «απαρεγκλίτως», «φορώντας απαραιτήτως την μάσκα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις».

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «παραμένει σταθερή στο υπ’ αριθμ. 4766/2205/4.11.2021 Εγκύκλιο Σημείωμά Της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share