Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αχαΐα: Παραιτούνται απογραφείς μετά από αντιδράσεις πολιτών - αρνητών της διαδικασίας

Κάποιοι απογραφείς ήδη "λύγισαν" από την στάση των πολιτών

22 Νοεμβρίου 2021 17:44
Αχαΐα: Παραιτούνται απογραφείς μετά από αντιδράσεις πολιτών - αρνητών της διαδικασίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έντονες αντιδράσεις, τόσο στο ίντερνετ, όσο και δια ζώσης, έχει προκαλέσει η διαδικασία της Απογραφής 2021, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με αρκετούς πολίτες να αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και να αντιδρούν άσχημα απέναντι στους απογραφείς!

Κατηγορηματικός απέναντι στους αρνητές ήταν σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα στην Αχαΐα, σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, αρκετοί είναι οι απογραφείς που "λύγισαν" απέναντι στις αντιδράσεις και την άσχημη συμπεριφορά πολιτών και δήλωσαν παραίτηση.

απογραφη-ελστατ

Οι ίδιοι οι απογραφείς δηλώνουν πως μια ερμηνεία των ακραίων περιστατικών είναι ότι κάποιοι πολίτες σκέφτονται πως κάτι κρύβεται πίσω από την απογραφή, ενώ την συνδέουν και με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε αναρτήσεις που έχουμε δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτήσεις αναφέρουν πως η διαδικασία γίνεται «για να μας χωρίσουν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και να ξέρουν πού μένουμε» και «για να μας πάρουν τα παιδιά μας».

Οι παραιτήσεις των απογραφέων στην Αχαΐα έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην διαδικασία, η οποία είχε ξεκινήσει με ελλείψεις.

«Από 700 απογραφείς που χρειαζόμαστε για την περιοχή, έχουμε αντικαταστήσει σχεδόν τους 500. Δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί άτομα για σχεδόν δύο απογραφές. Οι παραιτήσεις δημιουργούν πρόβλημα χρόνου, καθώς χρειάζονται νέες εκπαιδεύσεις αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι» λέει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής, Νίκος Μουρτζούχος.

απογραφη-2021

Γιατί φεύγουν οι απογραφείς

Το κύμα «φυγής» των απογραφέων έχει δύο εξηγήσεις, όπως αναφέρει το pelop.gr:

«Αφενός οι αντιδράσεις των πολιτών και αφετέρου ότι οι απογραφείς είχαν παρακινηθεί από τα ΜΜΕ πως θα είχαν πολύ υψηλές αποδοχές που θα έφταναν τα 1.200 ευρώ τον μήνα, όμως η δουλειά δεν είναι απλή και τα χρήματα δεν είναι τόσα», τονίζει ο κ. Μουρτζούχος.

Ένα ακόμα ζήτημα που αντιμετωπίζουν στην ΕΛΣΤΑΤ, που καθυστερεί τη διαδικασία της απογραφής, είναι πως οι πολίτες χάνουν τον κωδικό που τους έχει σταλεί ταχυδρομικώς ή οι απογραφείς δεν μοιράζουν σωστά τους φακέλους ή γίνεται λάθος η συμπλήρωση του ειδικού κωδικού στο gov.gr.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share