Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Που θα ρίξει ισχυρές καταιγίδες;

Χαλάει εκ νέου ο καιρός

22 Νοεμβρίου 2021 09:44
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Που θα ρίξει ισχυρές καταιγίδες;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες σήμερα Δευτέρα και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Δευτέρα (22-11-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία την Ήπειρο, τη δυτική Στερέα και τη δυτική Πελοπόννησο.

Αύριο Τρίτη (23-11-2021) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές και θα επεκταθούν, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν, αλλά θα επηρεάσουν πρόσκαιρα την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς τη νύχτα την Αττική.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Που θα ρίξει ισχυρές καταιγίδες

Την Τετάρτη (24-11-2021) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα α παρουσιάσει και νέα επιδείνωση την Παρασκευή (26-11-2021).

Καιρός σήμερα 22/11: Σε συναγερμό με τα κύματα κακοκαιρίας η χώρα - Προειδοποίηση από Αρναούτογλου και Μαρουσάκη

Καιρός σήμερα: Κατά κύματα θα έρχεται στις επόμενες μέρες η κακοκαιρία στην χώρα μας, κάτι που θα ισχύσει και τη σημερινή (22/11) ημέρα, με αρκετές περιοχές να μαστίζονται από καταιγίδες έως και χαλαζοπτώσεις, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις.

Για την Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις στην δυτική Ελλάδα, με βροχές και βαθμιαία με σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά στο βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα θα βρέξει τοπικά. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και το απόγευμα θα βρέξει τοπικά. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και βαθμιαία με σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 3-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη τοπικά έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες νεφώσεις, που από το μεσημέρι τοπικά θα αυξηθούν. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 5 μποφόρ, στα βόρεια 6 μποφόρ, Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Τι αναφέρει ο Αρναούτογλου για τις αρχές Δεκεμβρίου

Μια πρώτη εκτίμηση για τον καιρό στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη έδωσε ο Σάκης Αρναούτογλου. Πρόκειται για την αναλογική μέθοδο και όπως ο ίδιος αναφέρει τέτοιες εκτιμήσεις εκτός ότι χρειάζονται πολύ χρόνο, βρίσκονται σε εντελώς πειραματικό στάδιο και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ληφθούν υπόψη για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων.

«Αν κυλησουν τα πράγματα μέχρι τότε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την αναλογική μέθοδο τότε το ενδιαφέρον για τους φίλους του χειμώνα στη χώρα μας ίσως μεγαλώσει πολύ για τέλη του πρώτου δεκαήμερου του Δεκέμβρη…»

Ειδικότερα, ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει: «Με τη βοήθεια της αναλογικής μεθόδου, (ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα, (και τα πήγε πολύ καλά στο ότι ήταν το μόνο που δεν είδε καμια ψυχρή εισβολή προσφατα στη χώρα μας αλλά και στις διατάξεις μεχρι και τις 23/11), θα προσπαθήσω να δώσω τις πιθανές διατάξεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας μέχρι και τις 5-6 Δεκεμβρίου (μέχρι το τέλος της προγνωστικής περιόδου των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων για σήμερα)!

Αν κυλησουν τα πράγματα μέχρι τότε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την αναλογική μέθοδο τότε το ενδιαφέρον για τους φίλους του χειμώνα στη χώρα μας ίσως μεγαλώσει πολύ για τέλη του πρώτου δεκαήμερου του Δεκέμβρη…

Όπως όμως έχω εξηγήσει, τέτοιες εκτιμήσεις εκτός ότι χρειάζονται πολύ χρόνο, βρίσκονται σε εντελώς πειραματικό στάδιο και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ληφθούν υπόψη για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων.

Για να ερμηνεύσετε του χάρτες:

Πολύ πολύ ΓΕΝΙΚΑ:

-Οι πορτοκαλί προς το κόκκινο αποχρώσεις υποδηλώνουν όλο και καλύτερο καιρό από πλευράς φαινόμενων!

– Αντίθετα οι αποχρώσεις από το κίτρινο προς το πράσινο υποδηλώνουν αλλαγή του καιρού και κυρίως αυτές προς το μωβ- μπλε έως και κακοκαιρία με χαμηλές μάλιστα θερμοκρασίες.

– Οταν βλέπετε τις λευκές γραμμές (με τους αριθμούς) να πολύ κοντά μεταξύ τους πάνω από την περιοχή σας, τότε αυτό σημαίνει και ανέμους. Οσο πιο κοντά είναι οι γραμμές μεταξύ τους τόσο πιο δυνατοί οι άνεμοι».

Με τη βοήθεια της αναλογικής μεθόδου, (ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα, (και τα πήγε πολύ καλά στο ότι ήταν το μόνο που δεν είδε καμια ψυχρή εισβολή προσφατα στη χώρα μας αλλά και στις διατάξεις μεχρι και τις 23/11), θα προσπαθήσω να δώσω τις πιθανές διατάξεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας μέχρι και τις 5-6 Δεκεμβρίου (μέχρι το τέλος της προγνωστικής περιόδου των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων για σήμερα)! Αν κυλησουν τα πράγματα μέχρι τότε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την αναλογική μέθοδο τότε το ενδιαφέρον για τους φίλους του χειμώνα στη χώρα μας ίσως μεγαλώσει πολύ για τέλη του πρώτου δεκαήμερου του Δεκέμβρη... Όπως όμως έχω εξηγήσει, τέτοιες εκτιμήσεις εκτός ότι χρειάζονται πολύ χρόνο, βρίσκονται σε εντελώς πειραματικό στάδιο και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ληφθούν υπόψη για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων. Για να ερμηνεύσετε του χάρτες: Πολύ πολύ ΓΕΝΙΚΑ: -Οι πορτοκαλί προς το κόκκινο αποχρώσεις υποδηλώνουν όλο και καλύτερο καιρό από πλευράς φαινόμενων! - Αντίθετα οι αποχρώσεις από το κίτρινο προς το πράσινο υποδηλώνουν αλλαγή του καιρού και κυρίως αυτές προς το μωβ- μπλε έως και κακοκαιρία με χαμηλές μάλιστα θερμοκρασίες. - Οταν βλέπετε τις λευκές γραμμές (με τους αριθμούς) να πολύ κοντά μεταξύ τους πάνω από την περιοχή σας, τότε αυτό σημαίνει και ανέμους. Οσο πιο κοντά είναι οι γραμμές μεταξύ τους τόσο πιο δυνατοί οι άνεμοι». Καλό Σ/Κ Με εκτίμηση, Σάκης Αρναούτογλου

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Saturday, November 20, 2021

Πώς θα κυλήσουν τα φαινόμενα σύμφωνα με τον Μαρουσάκη

Με σκαμπανεβάσματα που θα είναι έντονα θα κυλίσει ο καιρός όλη την εβδομάδα σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη καθώς, όπως είπε «στο τελευταίο δεκαήμερο ο Νοέμβριος θα προσπαθήσει να βγάλει τα «σπασμένα» των πρώτων 20 ημερών».

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη κύριο χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ημερών θα είναι οι βροχές που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και βαθμιαία θα επεκταθούν στα ανατολικά.

Όπως εξήγησε η αλλαγή του καιρού οφείλεται σε ένα οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία που θα αρχίσει να κινείται προς τα ανατολικά την ώρα που το «ατμοσφαιρικό βουνό» από την περιοχή των Βαλκανίων αρχίζει να καταρρέει.

Το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας περνάει σήμερα είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και από αύριο απασχολήσει τις περιοχές της ανατολικής χώρας ενώ «μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας από τα δυτικά προς τα ανατολικά

Πρόκειται για καθαρά φθινοπωρινό καιρό, είπε ο κ. Μαρουσάκης εξηγώντας ότι μέχρι και την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται ίσως και λίγο πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα αλλά την Πέμπτη και την Παρασκευή μια ψυχρή αέρια μάζα θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα ώστε να υποχωρήσει η θερμοκρασία.

«Με λίγα λόγια θα έχουμε έντονα καιρικά σκαμπανεβάσματα και γι’ αυτό απαιτείται προσοχή στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο» κατέληξε για τον καιρό των επόμενων ημερών ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share