Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022

Ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο – Εντός εβδομάδας η ρύθμιση

Σοβαρές κυρώσεις περιμένουν πλέον τους παραβάτες γονείς

20 Νοεμβρίου 2021 19:49
Ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο – Εντός εβδομάδας η ρύθμιση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε πλημμέλημα, που θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 χρόνια, μετατρέπεται η άρνηση των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού!

Θυμίζουμε το περιστατικό με αρνητή γονέα στον Βόλο που έκανε μήνυση στο σχολείο γιατί έκαναν rapid test στην κόρη του.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας, με νομοθετική ρύθμιση που θα εισαχθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας, επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, η οποία καταργήθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 ως πταίσμα. Η μορφή του αδικήματος λοιπόν θα είναι ελαφρύ πλημμέλημα και είναι η αυστηρότερη αντιμετώπιση του θέματος που υπήρξε ποτέ στη χώρα.

γονεισ-ποινη-φυλακισησ

Το κύμα των αρνητών που επιλέγουν να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν την μαθησιακή τους πορεία, παρότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο, έφερε στη δημοσιότητα έναν νομικό γρίφο. Από τη μια να υπάρχει μια υποχρέωση των γονέων, αλλά από την άλλη να μην υπάρχει καμία κύρωση σε περίπτωση παραβίασης αυτής της υποχρέωσης εκ μέρους των γονέων.

Στον νόμο 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-19850 για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄, στην παράγραφο 3 αναφέρεται:

-Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

φυλακιση-γονεισ-παιδια-σχολειο-κορονοιοσ

-στο άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα , όπως ίσχυε από το 2001 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 αναφερόταν πως "…όποιος με πρόθεση παραβαίνει επιτακτική ή απαγορευτική διάταξη διοικητικών νόμων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) ευρώ, αν η ειδική διάταξη αναφέρεται στο άρθρο αυτό ως προς την ποινική κύρωση της παράβασης".

Υπήρχε δηλαδή, υπό τη μορφή πταίσματος, ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το 2019 όμως τα πταίσματα καταργήθηκαν συνεπώς, τέτοια διάταξη δεν υφίσταται. Έτσι υπήρχε η αναντιστοιχία σε μια νομική απαγόρευση να μην υπάρχει ποινικό αντίκρισμα.

γονεισ-σχολεια-παιδια

Το φαινόμενο όμως της άρνησης γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο , παρότι δεν έχει μεγάλες διαστάσεις (είναι μεμονωμένα περιστατικά) οδήγησε τα υπουργεία στην απόφαση της θέσπισης της διάταξης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share