Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: «Μαύρα» Χριστούγεννα με μέτρα! Οι «πόρτες» που κλείνουν για ανεμβολίαστους - Τρομάζει το 4o κύμα της πανδημίας (Video)

Η «ακτινογραφία» και ο οδικός χάρτης των μέτρων

20 Νοεμβρίου 2021 07:57
Κορωνοϊός: «Μαύρα» Χριστούγεννα με μέτρα! Οι «πόρτες» που κλείνουν για ανεμβολίαστους - Τρομάζει το 4o κύμα της πανδημίας (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ελλάδα. Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 22/11, με στόχο να μπει φρένο στην αυξητική πορεία της πανδημίας ενόψει και των Χριστουγέννων.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι 91 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ εξαμήνου, ενώ μεγάλη αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 575. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και τα ημερήσια κρούσματα, με 7.805 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη του επόμενου χρονικού διαστήματος, με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας, της υγείας των ανεμβολίαστων και την αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Έτσι, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση που ισχύει ήδη, δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ούτε με αρνητικό τεστ.

Ωστόσο, θα μπορούν να μεταβαίνουν κανονικά σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και σε εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Αναλυτικότερα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους:

  • Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στα κομμωτήρια, στα καταστήματα περιποίησης νυχιών, στους χώρους εργασίας ή λατρείας, όπως και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.
  • Με βάση τα νέα μέτρα, επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν, εκτός από την εστίαση, ούτε σε μουσεία, θέατρα, σινεμά, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια ακόμα και με την επίδειξη αρνητικού τεστ.
  • Μπορούν όμως να μπαίνουν σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνους και κάβες χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 9 τ.μ.
  • Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων (4 έως 17 ετών) στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, self τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Τα νέα μέτρα, πάντως, θα επηρεάζουν και κατά μικρό βαθμό τους εμβολιασμένους, καθώς αλλάζει και η ώρα προσέλευσης χώρους εργασίας και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, με στόχο την αποσυμφόρηση του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα, από 22/11:

  • Επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με το ωράριο στους χώρους εργασίας να είναι από τις 07:00 έως τις 09:30 (δηλαδή: 07:00 - 07:30, 07:30 - 08:00, 08:00 - 08:30, 08:30 - 09:00 και 09:00 - 09:30).
  • Τα καταστήματα στο λιανεμπόριο θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί και θα μένουν ανοιχτά έως τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως από τις 13 Δεκεμβρίου, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Όσον αφορά στις εκκλησίες, όπως προαναφέρθηκε, οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν μόνο μετά την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, αν ένας πιστός θέλει να μπει σε εκκλησία για να ανάψει ένα κερί, σε ώρα που δεν γίνεται λειτουργία, κανείς δεν θα του ζητήσει να δείξει μοριακό ή rapid test, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Το ίδιο μέσο σημείωσε πως οι έλεγχοι θα γίνονται από την αστυνομία ή στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, ενώ ενεργό ρόλο θα έχουν και οι ίδιοι οι επίτροποι των εκκλησιών.

Σε περίπτωση που ένας πιστός βρεθεί χωρίς τεστ εν ώρα λειτουργίας, το πρόστιμο είναι στα 300 ευρώ όπως σε κάθε άλλη δραστηριότητα όταν κάποιος θα βρεθεί σε κλειστό χώρο, δίχως να είναι εμβολιασμένος και δεν έχει κάνει και το απαραίτητο τεστ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share