Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022

Απόφαση - σταθμός: Αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου

Οι ανώτατοι δικαστές θεμελιώνουν την αστική ευθύνη του δημοσίου

15 Νοεμβρίου 2021 21:20
Απόφαση - σταθμός: Αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αποζημίωση που φτάνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ είναι υποχρεωμένο να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώντας Κορκονέα.

Οι ανώτατοι δικαστές στην απόφασή τους οριοθετούν την παράλειψη των αστυνομικών οργάνων θεμελιώνοντας την αστική ευθύνη του δημοσίου.

Στο σκεπτικό της απόφασής τους επισημαίνουν ότι: «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια».

καταστροφές δολοφονία Γρηγορόπουλου

Και προσθέτουν ότι:

«Αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανώτατοι δικαστές αναφέρονται ακόμα στα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την προβλεψιμότητα των βίαιων επεισοδίων μεγάλης έντασης και έκτασης με ζημιογόνες συνέπειες.

Κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η είδηση θανάτου ανηλίκου (σ.σ.: Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) στην περιοχή των Εξαρχείων από πυροβολισμό αστυνομικού είναι λίαν πιθανό έως αναμενόμενο να προκαλέσει έντονη κοινωνική αντίδραση, να οδηγήσει σε άμεση μαζική κινητοποίηση πολιτών στα αστικά κέντρα και συνακόλουθα να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή κοινωνική έκρηξη».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share