Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για όσους έκλεισαν 5,5 μήνες

Όσα ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

15 Νοεμβρίου 2021 19:22
Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για όσους έκλεισαν 5,5 μήνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου όσοι έκλεισαν 5,5 μήνες, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από 6,8 εκατομμύρια συμπολίτες μας που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, περισσότεροι από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καλή συμμετοχή στο κλείσιμο ραντεβού. Πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 660.000 άτομα για αναμνηστική δόση.

Τι είπε για όσους έχουν νοσήσει παρά τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό. Όσον αφορά στους εφήβους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις συστάσεις της Βρετανίας, θα χρειαστεί δεύτερη δόση.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τα άτομα άνω των 60 ετών είναι πιο ευπαθή και ως εκ τούτου, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. «Δεν το λέω διοικητικά, οι ίδιοι πρέπει να προστατεύσουν την υγεία τους». «Δεν θα πρέπει να υπάρξει κανείς που να είναι ανεμβολίαστος», τόνισε.

Μητσοτάκης: «Εμβολιαστείτε αύριο κιόλας»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στη Βουλή για το θέμα του εμβολιασμού, μετά το... χάσιμο του ελέγχου στην «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στα νέα μέτρα και να απευθύνει έκκληση στους πολίτες.

«Η σημερινή εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά και ενώ η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

Πρόσθεσε ότι «η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και ο προσυμβατικός έλεγχος αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα. Για αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού που πήρε το όνομα της Φώφης – γυναίκες από 50 έως 69 ετών που θα ειδοποιούνται ψηφιακά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας. Επίσης, αυξάνονται και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι τα χρόνια νοσήματα προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση αλλά και με ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Έκανε επίσης αναφορά στην καθιέρωση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. «Ήταν μια πολιτική πρωτοβουλία που πολλοί υποστήριζαν ότι ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη», τόνισε.

Κάνοντας απολογισμό των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα μίλησε για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ και την εφαρμογή του σχεδίου ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ για την πρόληψη.

Τόνισε ακόμα ότι ενισχύεται η διείσδυση των γενοσήμων και οργανώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Για πρώτη φορά εισάγεται τώρα και το πρόγραμμα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άνοια. Είχα διαβάσει μια ενδιαφέρουσα έρευνα η οποία καταδείκνυε την τεράστια διαφορά στο προσδόκιμο ζωής για όσους κάνουν πράξη την υγιεινή ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα σχετικά προγράμματα θα έχουν την απόλυτη στήριξή του και όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «θα χρειαστούμε και πολιτική ομόνοια αλλά και την στήριξη των επιστημόνων για να καταλάβει η κοινωνία τι σημαίνει υγιεινός τρόπος ζωής».

Το ισχυρό μήνυμα για τον εμβολιασμό

Είπε ακόμα ότι ταυτόχρονα με την πρόληψη πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί, ειδικά των ηλικιωμένων, και δη μετά το συναγερμό που έφερε η νέα «εκτόξευση» των κρουσμάτων.

«Θα επιμείνουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης. Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η 3η ενισχυτική δόση που θα ανοίξει για όλο τον πληθυσμό από την Παρασκευή.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες είπε ότι βασίστηκαν σε τρεις αρχές:

Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.

Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν

Όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο με περισσότερα τεστ για να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.

«Θα ζητήσω από όσους το σκέφτονται να εμβολιαστούν αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες, για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και να ξεφύγουμε από αυτή την περιπέτεια. Μόνο έτσι θα χτίσουμε ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας για να μην νοσούν οι συμπολίτες μας και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά.


 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share