Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η συγκλονιστική απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή τους

"Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας"

15 Νοεμβρίου 2021 18:01
Γλυπτά του Παρθενώνα: Η συγκλονιστική απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε συνέχεια της δήλωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην βρετανική εφημερίδα «The Telegraph, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που όπως χαρακτηριστικά είπε «ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια», ήρθε η απάντηση από εκπρόσωπο του Βρετανικού Μουσείου.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου

Με τις πάγιες θέσεις υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο απάντησε η εκπρόσωπος αναφέροντας χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι: «Το Βρετανικό Μουσείο διηγείται την ιστορία των πολιτιστικών επιτευγμάτων σε όλο τον κόσμο, από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας πριν από περισσότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως: «Το Μουσείο είναι ένα μοναδικό βοήθημα για τον κόσμο: το εύρος και το βάθος της συλλογής του επιτρέπουν σε ένα παγκόσμιο κοινό να εξετάσει πολιτιστικές ταυτότητες και να εξερευνήσει το σύνθετο δίκτυο αλληλένδετων ανθρωπίνων πολιτισμών. Οι Επίτροποι δανείζουν (εκθέματα) εκτενώς σε όλο τον κόσμο και πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα από τη συλλογή είναι διαθέσιμα να εξετάσουν online. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα ζωτικό στοιχείο σε αυτή την αλληλένδετη παγκόσμια συλλογή. Είναι ένα μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν πολιτικά σύνορα.

»Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα, περίπου τα μισά από όσα επιβιώνουν από τον αρχαίο κόσμο, να εκτιμώνται έναντι του υποβάθρου της αθηναϊκής ιστορίας. Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι μία σημαντική αντιπροσώπευση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, δωρεάν, θαυμάζουν την αριστοτεχνία των γλυπτών και αποκτούν εικόνα του πώς επηρέασε και πως επηρεάστηκε η αρχαία Ελλάδα από άλλους πολιτισμούς με τους οποίους συναντήθηκε. Οι Επίτροποι πιστεύουν ακράδαντα ότι συνιστά θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι τα γλυπτά μοιρασμένα μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να διηγείται συμπληρωματική, αλλά διαφορετική ιστορία».

Τα επιχειρήματα των Επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου στα οποία παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες η εκπρόσωπος, αναφέρονται επίσης σε αφαίρεση των γλυπτών από τον Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν κατόπιν άδειας υπό τη μορφή φιρμανιού, ενώ σημειώνουν πως οι ενέργειές του κρίθηκαν καθόλα νόμιμες μετά από ενδελεχή εξέταση από βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή το 1816.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης, στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η συγκλονιστική απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή τους

Γιατί είναι «κλειδωμένα» τα Γλυπτά

Η εκπρόσωπος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η αίθουσα που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει, όπως και ορισμένες άλλες, κλειστή λόγω έργων συντήρησης από τον Μάιο, όταν το Βρετανικό Μουσείο άνοιξε ξανά τις πύλες του μετά από το εθνικό lockdown λόγω πανδημίας.

«Το Μουσείο είναι ένα ιστορικό και καταχωρισμένης σπουδαιότητας κτίριο και είναι σε εξέλιξη δομικές αξιολογήσεις σε όλο το χώρο. Έχουμε ομάδα ειδικών που κάνει τακτικούς ελέγχους σε όλο το Μουσείο για να επιτηρεί και να διασφαλίζει την κατάλληλη διαχείριση κινδύνων για τη συλλογή. Η φροντίδα της συλλογής και η ασφάλεια των επισκεπτών μας και του προσωπικού είναι η πρώτιστη προτεραιότητά μας.

»Οι αναγκαίες εργασίες που διεξάγονται είναι μέρος ενός προγράμματος κτιριακών επισκευών και συντήρησης που θα επιτρέψουν μελλοντικές εργασίες στο χώρο του Μουσείου. Μαζί με αυτές τις αναγκαίες επισκευές, αναπτύσσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο να μεταμορφώσουμε το Βρετανικό Μουσείο για το μέλλον».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share