Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για ΜΕΘ που δεν στελεχώθηκαν σωστά

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου

14 Νοεμβρίου 2021 13:40
Κορωνοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για ΜΕΘ που δεν στελεχώθηκαν σωστά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποινική έρευνα ξεκίνησαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μετά τις δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, κατά προηγούμενο κύμα της πανδημίας, είχαν δημιουργηθεί ΜΕΘ που δεν είχαν στελεχωθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα.

Δηλώσεις Βασιλακόπουλου για ΜΕΘ

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορωνοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα», έχει δηλώσει μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλακόπουλος.

Με την έναρξη των ερευνών θα διαπιστωθεί άμεσα αν έχουν διαπραχθεί οι αξιόποινες πράξεις, που ανέφερε ο καθηγητής.

Άμεσα μέτρα: Υποχρεωτική τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65;

Το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους άνω των 65 ετών εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση με απώτερο στόχο να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στο Mega ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ώστε να προστατευτούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Με την ευκαιρία να σου θυμίσουμε τα 2 μέτρα της κυβέρνησης που αναγκάζουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατομμύριο για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση, βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέα μέτρα: Διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς

Όσον αφορά στα άλλα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, αν τα ήδη ισχύοντα δεν έχουν αποτέλεσμα, είναι σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη η χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που θα συζητηθεί στην επιτροπή ειδικών αυτή την εβδομάδα.

Τι θα γίνει με την εστίαση;

Σχετικά με το αν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της εστίασης, απάντησε πως: «Στην εστίαση υπάρχει αυστηρός περιορισμός για τους εσωτερικούς χώρους, το ίδιο και για τους μικτούς, και ένα αυστηρό πρωτόκολλο για τους εργαζόμενους. Βλέπουμε ένα πολύ καλό δείκτη συμμόρφωσης στην εστίαση. Είναι προς το συμφέρον όλων η εστίαση να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει».

Έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο κάποιας έκτακτης ενίσχυσης σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους προς τα Χριστούγεννα, ο κ. Κοντογεώργης απάντησε: «Η οικονομία τρέχει και πηγαίνουμε καλά. Είναι η στιγμή να δοθεί ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση δίνουμε έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη, στα νέα ζευγάρια, τους νέους εργαζόμενους γονείς».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share