Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έσκασαν νέα μέτρα: «Κόφτης» στα σούπερ μάρκετ - Αφορά και τους εμβολιασμένους!

Τι αλλάζει από αύριο (13/11)

12 Νοεμβρίου 2021 18:08
Έσκασαν νέα μέτρα: «Κόφτης» στα σούπερ μάρκετ - Αφορά και τους εμβολιασμένους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έσκασαν νέα μέτρα: Λιγότερα άτομα θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός των σούπερ μάρκετ ξεκινώντας από αύριο Σάββατο 13 Νοεμβρίου, καθώς επιστρέφει ο κανόνας 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ο οποίος είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ. Παράλληλα, το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων τις τελευταίες ώρες είναι ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» για το πέρασμα στην επόμενη φάση των πραγματικά σκληρών μέτρων.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να δημοσιευτεί και η σχετική ΚΥΑ, ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί άμεσα. Το μέτρο αυτό προτιμήθηκε, καθώς διαπιστώθηκε πως η αντιπρόταση που αφορούσε την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με αρνητικό rapid test ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη και με μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή της.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, αφενός υπάρχουν κάποιοι που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν γίνεται να στερηθούν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και αφετέρου θα δημιουργηθεί πρόβλημα και με τις ατελείωτες ουρές, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, στα μεγάλα καταστήματα.

Κορωνοϊός: Σε ισχύ τα νέα μέτρα σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες - Αυτή θα είναι η νέα ζωή των ανεμβολίαστων

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού θα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα και σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες. Στόχος των Αρχών είναι τα νέα επιβαλλόμενα μέτρα να ασκήσουν έναν μοχλό πίεσης στους αρνητές του εμβολιασμού όχι τιμωρητικά αλλά με σκοπό να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους οι ανεμβολίαστοι.

Επίσης, τώρα που άνοιξε η πλατφόρμα της τρίτης δόσης η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα προκειμένου να κτισθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας. Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, υπογράμμισε: «Αν έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε αν θα βάλουμε ανθρώπους που έχουν εγκεφαλικό ή ένα ατύχημα ή αν θα βάζουμε ασθενείς με κορωνοϊό».

Οι συναλλαγές στις τράπεζες και οι εξαιρέσεις

Από σήμερα όσοι θέλουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει να διαθέτουν για έλεγχο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών).

Αν δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή ανήκουν στην κατηγορία των αρνητών θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου μοριακού ή rapid test. Επίσης, θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας Οι δε έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο του πελάτη.

Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες, εξαιρούνται απ' αυτές μόνο όσες δεν επιδέχονται αναβολής, όπως σε αστυνομικά τμήματα.

Τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα επισημαίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

  • «Με την ΚΥΑ αριθμός Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136 (ΦΕΚ Β’ 5138/5.11.2021) θεσπίστηκαν νέα μέτρα προστασίας για τη διαχείριση της πανδημίας κατά συνέπεια οι πελάτες θα πρέπει να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.
  • Τα προαναφερθέντα έγγραφα θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων κάτι που έτσι και αλλιώς είναι γνωστό πως χρειάζεται για συναλλαγές εντός των τραπεζών.
  • Όλοι οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος του καταστήματος.
  • Η μη συμμόρφωση των πελατών θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται στις Αρχές.
  • Τέλος τονίζεται η ανάγκη τίμησης των υγειονομικών μέτρων και συστήνεται εφόσον είναι εφικτό η χρήση ΑΤΜ.»

Τι θα ισχύει για τα rapid tests

Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται χωρίς τεστ μόνο σε φαρμακεία, χώρους θρησκευτικούς στα καταστήματα τροφίμων και τα super markets. Επίσης, πλέον είναι σαρωτικοί οι έλεγχοι για ανεμβολίαστους ή όσους δεν έχουν αρνητικό πιστοποιητικό μετά τη διαδικασία του rapid test.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share