Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Δραματική αύξηση σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και μολύνσεις

Τόσο οι νοσηλείες, όσο και το σύνολο των μολύνσεων στην χώρα, έχουν αυξηθεί δραματικά

12 Νοεμβρίου 2021 08:06
Κορωνοϊός: Δραματική αύξηση σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και μολύνσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ραγδαία αύξηση παρατηρείται στους δείκτες μολύνσεων από τον κορωνοϊό, καθώς και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, ενώ θυμίζουμε πως η κυβέρνηση είχε δηλώσει χθες (11/11) πως αν εξακολουθήσει να επιβαρύνεται με αυτόν τον ρυθμό το σύστημα υγείας, θα προχωρήσει πολύ άμεσα στην επίταξη ιδιωτών ιατρών.

Παρόλα αυτά οι εμβολιασμοί αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να ανακόψει το κύμα της πανδημίας. Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προγραμματίστηκαν 250.000 ραντεβού πρώτης δόσης, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

μεθ-κορονοιοσ

Από τους σχεδόν 3.700 νοσηλευόμενους λόγω κορωνοϊού, οι 480 ασθενείς με λοίμωξη κορωνοϊού εισήχθησαν στα νοσοκομεία από το βράδυ της Τετάρτης ως χθες (11/11) μετατρέπονται σε μέγγενη για το ΕΣΥ, που δυσχεραίνουν βασανιστικά την κανονική λειτουργία του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντοχή των νοσοκομείων, συνυπολογιζόμενης της στήριξης που προσφέρει ήδη ο ιδιωτικός τομέας, θα δοκιμαστεί ακόμη πιο σκληρά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα της τωρινής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας, ενώ ουδείς ακόμη μπορεί να προδιαγράψει την πορεία της επιδημίας ενόσω βαδίζουμε στην τελική ευθεία προς τα Χριστούγεννα.

Την ίδια στιγμή, ακριβώς αυτή η επέλαση του κορωνοιού -που αποτυπώθηκε με αύξηση κατά 50% στις νέες μολύνσεις μέσα στην τελευταία εβδομάδα- αλλά και η αυξημένη ροή ασθενών με σοβαρή νόσο covid-19 προς τα νοσοκομεία αποτελούν κινητήριο δύναμη για αξιοσημείωτο αριθμό ανθρώπων, ώστε να προγραμματίσουν το ραντεβού για εμβολιασμό.

Ο κορωνοιός σφυροκοπά τη Μακεδονία και τη Θράκη, εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους, γεγονός που αποτυπώνεται με τον πιο βαρύ τρόπο στους επιδημιολογικούς δείκτες. Χθες το 45% των συνολικών νέων εισαγωγών ατόμων με Covid -19 έγιναν στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, παρότι η περιοχή αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Στα νοσοκομεία της από τον περασμένο μήνα νοσηλεύεται σταθερά το 40% του συνόλου των νοσηλευομένων COvid στο ΕΣΥ. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, ανεμβολίαστων στην πλειονότητά τους, έφθανε χθες τους 195, σε Μακεδονία και Θράκη, μόλις δύο λιγότεροι από τους ασθενείς με covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Αττικής.

νοσοκομεια-κρουσματα


«Γενικά το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Τα τμήματα Covid που λειτουργούν μεταφράζονται σε διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά», τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα. Έδωσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία: «Είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, αλλά γιατί είναι πολύ βαρύτερα τα κρούσματα. Χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί σε μία ή σε δύο εβδομάδες που άδειαζαν παλαιότερα. Είναι μία πολύ μεγάλη πίεση» κατέληξε. Η υπουργός ωστόσο, ανέφερε ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, γεγονός πολύ θετικό. Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία από την εκτός ελέγχου επιδημία που βίωσε στην αρχή του έτους οδηγήθηκε συντεταγμένα στην εκστρατεία για τη θωράκιση του πληθυσμού της, και πλέον αντιμετωπίζει από θέση ισχύος και ανοσίας το νέο επιδημικό κύμα.

Τα «βαριά» επιδημιολογικά δεδομένα

Πλέον, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τα 47.000, δηλαδή ισάριθμα άτομα νοσούν με λοίμωξη Covid. Περίπου 1 στα 4 κρούσματα βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα και έτσι ο νέος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έφτασε στις 6.781 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη,όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία μικρή αύξηση στα άτομα άνω των 65 χρόνων, που οπως επανηλειμμένα έχουν επίσημάνει οι αρμόδιοι είναι τα πλέον ευάλωτα στην αλυσίδα των μολύνσεων και των νοσηλειών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share