Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 11/11: Τσουχτερό κρύο και βροχές - Προειδοποίηση για επιδείνωση από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Γίνεται... άκρως φθινοπωρινό το σκηνικό

11 Νοεμβρίου 2021 07:07
Καιρός σήμερα 11/11: Τσουχτερό κρύο και βροχές - Προειδοποίηση για επιδείνωση από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Η κατάσταση αλλάζει αναφορικά με τον καιρό, αφού το κρύο θα είναι τσουχτερό με αρκετές βροχές, με τη θερμοκρασία να πέφτει και το σκηνικό να γίνεται επιτέλους φθινοπωρινό, σε ένα ψυχρό σκηνικό που ήδη αρχίζει να σκεπάζει την χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ από τις βραδινές ώρες θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 14 με 15 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα φτάσει στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και την Κρήτη τους 20 με 21 και στα Δωδεκάνησα τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Έυβοια αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια έως 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη δυτική Μακεδονία αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, ωστόοσο στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης προβλέπονται αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στα νησιά του Ιονίου και στα παραθαλάσσια θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές στα ανατολικά μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά και νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Δωδεκάνησα από 16 έως 23 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η αναφορά Αρναούτογλου στην νεφική μάζα

Με δυνατούς ανέμους, βοριάδες, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα, στην περιοχή του Αιγαίου και μικρή πιθανότητα βροχών θα κυλήσει το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με τον προγνώστη, Σάκη Αρναούτογλου.

Την Πέμπτη θα εκδηλωθούν νεφώσεις, πιο πυκνές το πρωί σε Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο. Χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι δυνατοί βοριάδες που θα αγγίζουν τα 6-7 Μποφόρ και στον νότιο Ευβοϊκό πρόσκαιρα οι ριπές τους να φτάσουν τα 8 και 9 Μποφόρ.

Το πρωί της Πέμπτης η θερμοκρασία στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας θα πέσει κάτω από το 0 ενώ στους 2 βαθμούς Κελσίου θα είναι ο υδράργυρος στα ορεινά της Στερεάς και της Ηπείρου, στους 3 βαθμούς στα ορεινά της Πελοποννήσου, σε Θράκη και Μακεδονία και στους 4 σε Ήπειρο και Θεσσαλία. Στην Αττική το πρωί η θερμοκρασία θα είναι στους 8 βαθμούς Κελσίου.

Το απόγευμα η αίσθηση του κρύου θα είναι μεγαλύτερη όπου πνέουν ισχυροί βοριάδες, με τη θερμοκρασία να είναι γενικά χαμηλότερη στα ορεινά και στα βόρεια.

Στην Αττική θα εκδηλωθούν συννεφιές, θα πνέουν βοριάδες και η θερμοκρασία στους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου το απόγευμα.

Την Παρασκευή μαλακώνει ο καιρός και οι συννεφιές θα είναι ολοένα και λιγότερες ενώ από το απόγευμα του Σαββάτου τα σύννεφα θα πυκνώσουν προς τα δυτικά και ίσως αφήσουν κάποιες τοπικές βροχές.

Την Κυριακή, μία νεφική μάζα από τη νοτιοδυτική Ευρώπη θα φτάσει στη χώρα και μέχρι το απόγευμα και το βράδυ ίσως δώσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στα περισσότερα δυτικά τμήματα της χώρας, ίσως και σε ανατολική Πελοπόννησο και Στερεά.

Για συννεφιά μιλά ο Γιάννης Καλλιάνος

Συννεφιασμένος θα είναι κατά βάση ο καιρός την Πέμπτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Στα ηπειρωτικά τμήματα, από την κεντροανατολική Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο μέχρι και τις περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, στις Κυκλάδες, την Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα θα κυριαρχήσουν οι νεφώσεις, που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν αρκετά.

Βροχοπτώσεις δεν αναμένονται, ωστόσο στις περιοχές της βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων ενδέχεται να υπάρξουν βροχές μικρής έντασης και διάρκειας.

Στην Αττική, δεν αναμένεται βροχή, όμως οι νεφώσεις θα είναι πυκνές σε όλες τις περιοχές, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης αναμένονται νεφώσεις, με το θερμόμετρο να πέφτει ακόμα και στους 6 βαθμούς Κελσίου -νωρίς το πρωί, φτάνοντας μέχρι τους 13°C.

Υγρασία, ομίχλες... και χιόνια σύμφωνα με τον Μαρουσάκη

Με αυξημένη σχετική υγρασία και τοπικές ομίχλες ξεκινάει η σημερινή ημέρα και οι όποιες συννεφιές από το «εγκλωβισμένο» στην περιοχή της Ιταλίας βαρομετρικό χαμηλό θα είναι στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας και άρα δεν προκαλούν ανησυχία. Όμως από αύριο Τετάρτη 10 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη ο καιρός χαλάει με ισχυρούς βοριάδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας εξαιτίας ψυχρών αερίων μαζών που προσεγγίζουν την περιοχή μας από τα βόρεια Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, ο υδράργυρος θα πέσει 8 με 10 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και βόρεια και θα φτάσει σε τιμές πιο φυσιολογικές για την εποχή που δεν θα ξεπερνούν τους 14 με 16 βαθμούς. Προσοχή θέλουν και οι βοριάδες που στο Αιγαίο και τα ανατολικά θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Στα δυτικά από την άλλη πλευρά και το Ιόνιο η θερμοκρασία θα είναι σε πιο υψηλά επίπεδα καθώς θα επικρατήσει ανατολικός άνεμος. Αυτό το σκηνικό του καιρού θα κρατήσει και την Πέμπτη και την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει και πάλι μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας αλλά πρόσκαιρη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη του καιρού με τον μετεωρολόγο του Open να προειδοποιεί για κακοκαιρία από τις 15 Νοεμβρίου και μετά με βροχές, κρύο και χιόνια ακόμη και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share