Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πότε «πέφτει» το Πάσχα του 2022;

Ούτε νωρίς ούτε αργά...

4 Νοεμβρίου 2021 13:12
Πότε «πέφτει» το Πάσχα του 2022;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Πάσχα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, η γιορτή της αγάπης όπου η ανάσταση του Χριστού έδωσε ελπίδα για όλους.

Πότε, όμως, θα γιορταστεί το Πάσχα του 2022; Η αλήθεια είναι, ότι δεν «πέφτει» ούτε νωρίς, αλλά ούτε και πολύ αργά.

Η Κυριακή του Πάσχα 2022 θα γιορταστεί την Κυριακή 24 Απριλίου. Επίσης, το καθολικό Πάσχα θα γιορταστεί την Κυριακή 17 Απριλίου 2022, ενώ ενδιαφέρον είναι να γνωρίζετε το γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα.

Το Πάσχα του 2022

Πώς υπολογίζεται το Πάσχα

H Ορθόδοξη Εκκλησία υπολογίζει το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη Ιουλιανή ή Μετώνεια πανσέληνο (συμβαίνει 4 ή 5 ημέρες αργότερα από την πραγματική αστρονομική πανσέληνο) που ακολουθεί την πλασματική εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου του παλαιού ημερολογίου (η πλασματική ισημερία συμβαίνει στις 3 Απριλίου του νέου ημερολογίου) και την οποία Μετώνεια πανσέληνο ονομάζει Νομικό Φάσκα, επειδή πιστεύει λανθασμένα πως το Εβραϊκό Πάσχα εορτάζεται την ημέρα της πλασματικής αυτής πανσελήνου (κάτι που δεν ισχύει, διότι οι Εβραίοι έχουν αναγνωρίσει το σφάλμα της Μετώνειας πανσελήνου).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία λαμβάνει υπόψιν της το Νομικό Φάσκα, για να μην παραβιάζεται ο όρος της Συνόδου της Νίκαιας και συμβεί να υπάρξει συνεορτασμός Εβραϊκού Πάσχα και χριστιανικού.

Έτσι το Ορθόδοξο Πάσχα στην Ελλάδα εορτάζεται με το νέο ημερολόγιο τουλάχιστον 14 ημέρες αργότερα από την πραγματική εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου (πάντοτε από τις 4 Απριλίου του νέου ημερολογίου και αργότερα, επειδή για τον εορτασμό λαμβάνεται υπόψη η πλασματική εαρινή ισημερία τις 21ης Μαρτίου του παλαιού ημερολογίου.

TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share