Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στη Κρήτη - Σεισμός στα Χανιά

Τι δείχνει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

3 Νοεμβρίου 2021 17:36
Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στη Κρήτη - Σεισμός στα Χανιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός σημειώθηκε στην Κίσσαμο Χανίων λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης (3/11/2021). Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος της δόνησης βρίσκεται στα 18,4 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έχει μέγεθος 3,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, όπως κατέγραψε η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Επίσης, σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:10 στην Αμφιλοχία.

Δείτε τον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Σεισμός στα Χανιά

Σεισμοί: Ποίες περιοχές βρίσκονται σε κίνδυνο-Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Καμία ανησυχία» ήταν οι δυο λέξεις που η επιστημονική κοινότητα δήλωσε για τον χθεσινό ασθενή σεισμό των 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το ΟΑΚΑ στο Μαρούσι.

Αν και μικρός,ο σεισμός ήταν αρκετά αισθητός στην Αθήνα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς η αίσθησή του έγινε εξαιτίας του μικρού βάθους που δεν ξεπέρασε τα 10 χιλιόμετρα.

Τι λένε οι ειδικοί

Αθ. Γκάνιας: "Έχουν σημειωθεί 12 σεισμοί άνω των 2,5 Ρίχτερ οι οποίοι προέρχονται από μικρά ρήγματα"

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Δρ Αθανάσιος Γκανάς την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί 12 σεισμοί άνω των 2,5 Ρίχτερ οι οποίοι προέρχονται από μικρά ρήγματα που βρίσκονται στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας. Μάλιστα η τελευταία σεισμική δόνηση, εκτός της χθεσινής, είχε σημειωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου με μέγεθος 3,6 Ρίχτερ και επίκεντρο την Μεταμόρφωση.

Και αν ο χθεσινός ασθενής σεισμός δεν ανησυχεί τους ειδικούς υπάρχει μια άλλη περιοχή στον ελλαδικό χώρο η οποία τους προβληματίζει έντονα τους τελευταίους μήνες και έχει μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Η περιοχή αυτή είναι το νοτιοανατολικό σημείο του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου μεταξύ Κρήτης και Ρόδου εκεί όπου είχε σημειωθεί στις 12 Οκτωβρίου ο μεγάλος σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ λίγες ημέρες μετά ακολούθησε ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου.

σεισμός-ΟΑΚΑ

Χ. Παπαϊωάννου: "Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε να το επιβεβαιώσει έναν μεγάλο σεισμό"

«Παρατηρούμε μια γενικότερη σεισμική έξαρση στην περιοχή από το Ηράκλειο της Κρήτης και ανατολικότερα μέχρι τη Ρόδο. Αυτό το κομμάτι του ανατολικού τμήματος του ελληνικού τόξου, όπως λέμε, βρίσκεται σε διέγερση και θέλει παρακολούθηση." δήλωσε o διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας πως "κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε να το επιβεβαιώσει έναν μεγάλο σεισμό, στην περιοχή αυτή του ελληνικού τόξου.

Η σεισμική έξαρση έχει ξεκινήσει μπορούμε να πούμε από τον περασμένο Μάρτιο και τους προηγούμενους μήνες έχουν καταγραφεί σημαντικά σεισμικά γεγονότα. Το ανατολικό κομμάτι του ελληνικού τόξου δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό τα τελευταία πολλά χρόνια, σε αντίθεση με το δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου το οποίο είχε δώσει το 2006 τον σεισμό των 6.9 Ρίχτερ στα Κύθηρα».

Πρόσφατα ο καθηγητής φυσικών καταστροφών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε ότι δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να συμβεί στην περιοχή του ανατολικού τμήματος του ελληνικού τόξου ένας πολύ μεγάλος σεισμός ίσως και 8 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα και αναφορικά με την σεισμικότητα που παρατηρείται στην Κρήτη στο νοτιοανατοιλικό κομμάτι ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι το 365 π.Χ. και το 1303 μ.Χ. έγιναν σεισμοί πάνω από 8,5 ρίχτερ. Το θέμα είναι αν υπάρχει η προετοιμασία. Και επανερχόμαστε στο θέμα της εφαρμογής των πολεοδομικών κανονισμών ότι κανένας δεν επιτρέπει να χτίζει σε μπάζα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα γίνει αν γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σεισμοί τέτοιοι γίνονται κάθε 700-800 χρόνια.

Είμαστε κοντά, κανένας δεν ξέρει, αν θα είναι σε δεκαετίες, θα είναι σε 100 χρόνια. Έχουμε μπει σε μια εκατονταετηρίδα τηρουμένων των αναλογιών και από ό,τι ξέρουμε από τις σεισμικές ζώνες και πώς συμπεριφέρονται. Αυτό δεν σημαίνει πώς θα γίνει σε 700 χρόνια ακριβώς, αλλά είναι ένας μέσος όρος στο ελληνικό τόξο», τόνισε ο καθηγητής.

Ενώ σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός στην Κρήτη, είπε χαρακτηριστικά ότι «σε πολλά συνέδρια γεωλόγων, ξένοι επιστήμονες λένε ότι το ελληνικό τόξο που δίνει μεγάλους σεισμούς, είναι αναρχικό σαν τους Έλληνες.

Δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει τους παγκόσμιους κανόνες της γεωλογίας και έπρεπε ήδη να έχει κάνει τον μεγάλο σεισμό, αλλά δεν τον έχει κάνει ακόμα. Οπότε είμαστε τυχεροί από αυτή την πλευρά. Μακάρι το ελληνικό τόξο να έχει την αίσθηση ότι κάνει ό,τι θέλει, όπως πολλές φορές κάνουμε στην Ελλάδα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share